Лондон затваря врати за Uber

Uber обвини Лондон, че е затворен за иновативни услуги, след като не получи лиценз за продължаване на дейността си там

Тежък административен удар понесе Uber в Лондон. Компанията за иновативни транспортни услуги не получи лиценз за продължаване на дейността си с британската столица, което може да я лиши от сериозни постъпления в бъдеще.

Публично-правната корпорация „Transport for London” (TfL), която се явява подразделение на администрацията на Голям Лондон (с население от близо 8,2 млн. души), отказа да продължи лиценза на Uber за транспортни услуги, в частност превоз на пътници.

В момента приложението на Uber се използва от около 3,5 млн. пътници и 40 хиляди шофьори в Лондон. Срокът на действие на настоящия лиценз на компанията изтича след броени дни – на 30 септември, отбелязва Ройтерс.

Отказът за продължаване на лиценза на Uber се обяснява от TfL с това, че компанията се отнася безотговорно към решаването на редица въпроси, които засягат обществената сигурност. Такива са получаването на медицински доклади, процедурата за проверка на шофьорите, подходът към съобщенията за сериозни престъпления и др.

Uber ще обжалва решението на TfL в съда. Представители на компанията коментират, че отказът от продължаване на лиценза й по същество означава, че Лондон е затворен за иновативни услуги.

Платформата на Uber свързва пътници и шофьори в реално време, като предлага пътуване на ниска цена. Услугата е достъпна с помощта на мобилно приложение. Пътниците свалят приложението, създават свой профил и с натискането на един бутон получават превоз.

Компанията вижда бъдещето като все по-малко лично използване на коли и все повече като съвместно пътуване. Според Uber, споделеното използване на колите е по-ефективно и намалява въздействието на пътуването с автомобили върху околната среда.

През второто тримесечие на годината Uber получи приходи в размер на $1,75 млрд, или два пъти повече спрямо същия период на миналата година. Чистата загуба на компанията за периода април-юни 2017 г. възлиза на $645 млн., в сравнение със $708 млн. за предходното тримесечие.

Коментар