Зукърбърг продава 75 млн. акции на Facebook

Зукърбърг отново потвърди, че заедно със съпругата си Присила ще дарят 99 процента от своите акции във Facebook за социални дейности

Марк Зукърбърг, основателят на социалната мрежа Facebook, възнамерява да продаде до 75 милиона акции от компанията си през следващите година и половина. Той съобщи новината в личната си страница във Facebook.

„Очаквам, че през следващите 18 месеца ще успеем да продадем от 35 до 75 милиона акции на Facebook, за да можем да финансираме работата ни в сфери като образованието, науката и правото”, пише Зукърбърг относно плановета на семейната фондация.

Той припомня, че първоначално Facebook не е създадена като компания, а е имала за цел да изпълнява социална мисия. Освен това Зукърбърг отново потвърждава, че заедно със съпругата си Присила ще дарят 99 процента от акциите на Facebook до края на живота си.

По официални данни, Зукърбърг притежава над 400 милиона акции от Facebook, които се оценяват минимум на 68,2 млрд. щатски долара, при цена на акция 170,54 щатски долара (по данни от петък тази седмица).

Зукърбърг възнамерява да се включи в решаването на глобални предизвикателства „като намирането на лечение за детските болести и осигуряване на персонализирано обучение за всеки ученик”.

Плановете за продажба на дялове идват в момент, когато Facebook се сблъсква с нарастващ натиск за предоставяне на информация за рекламите, публикувани в социалната мрежа, и за евентуалната им роля в президентските избори от миналата година.

Президентът Доналд Тръмп по-рано през седмицата отправи искане към компанията за предоставяне на информация за платената политическата реклама в социалната мрежа, тъй като се провежда разследване за вероятна намеса на Русия в последните президентски избори в САЩ.

В отговор Марк Зукърбърг заяви, че ще предаде на Конгреса на САЩ информация по т.нар. „дело за руската намеса” в изборите за президент през 2016 г. и че ще сътрудничи на американските власти. Зукърбърг бе категоричен, че не желае „който и да било да използва социалната мрежа за подкопаване на демокрацията”.

Нещо повече, вчера той обяви, че група във Facebook с руски произход е агитирали за Доналд Тръмп по време на предизборната кампания, като за целта е похарчила 100 хиляди долара.

Коментари по темата: „Зукърбърг продава 75 млн. акции на Facebook”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Как ще продаде 75 мил акции
    като има
    само 1,8 мил акции.

  2. (c:

    Само ако може да решите дали ще ползвате Зукърбърг или Цукърбърг в статиите 🙂

Коментар