Apple и Google отново са най-скъпите брандове

Общата стойност на стоте водещи световни бранда е нараснала с 4,2% през 2017 г. и превишава 1,87 трлн. долара

За пета поредна година брандовете Apple и Google запазват позициите си на най-скъпи в света, става ясно от новата класация на Interbrand, огласена тази седмица.

Данните на проучването за 2017 г. сочат, че стойността на бранда Apple се е повишила с 3% и достига $184,15 млрд. На второ място е Google, която е прибавила 6% към стойността на бранда си, който се оценява на $141,70 млрд. Третото място заема брандът на Microsoft, с 10 на сто повишение и стойност от почти $80 млрд.

Сред първите десет попадат седем представители на високотехнологичния сектор: освен Apple, Google и Microsoft, там са още Amazon (на пето място с $64,8 млрд.), Samsung (шесто място с $56,2 млрд.), Facebook (осмо място с $48,2 млрд.) и IBM (десето място с $46,8 млрд.).

Общата стойност на най-добрите ИТ марки за 2017 г., които попадат в класацията на Interbrand, достига $675 млрд., като при това те се откъсват с голяма разлика пред брандовете във всички останали сектори.

Компанията Coca-Cola, която успяваше да задържи първото място в продължение на 13 години – до 2013-а, благодарение на успешната си маркетингова стратегия, сега заема четвърто място, като оценката на марката се е понижила с 5%, а стойността й възлиза на $69,3 млрд.

В първата десетка попадат и два автомобилни бранда – Toyota на седмо място с $50,3 млрд. и Mercedes, класиран на девето място, с $47,8 млрд. Автомобилната индустрия заема второ място в класацията, която отчита обща стойност на марките по отрасли, с  оценка от общо $266,8 млрд.

През тази година 31 от стоте компании в класацията са или от ИТ сектора, или от автомобилостроенето. През миналата година 29 компании от същите два сектора попаднаха в класацията на водещите 100 световни бранда.

Най-голямата социална мрежа в света Facebook отново показва най-бързо увеличение на стойността на марката си за една година – ръстът е 48% (стойност $48,2 млрд.). Това й позволи да прескочи седем позиции и от 15-то място тя вече заема осма позиция. Сред най-бързо развиващите се брандове попадат още Amazon (+29%), Adobe (+19%), Adidas (+17%), Goldman Sachs и Starbucks (с по +16%).

Едва три са новите компании, които попадат в класацията за 2017 г. – това са Netflix, която заема 78-място, Salesforce.com (84-о място) и Ferrari (88-о място).

Общата стойност на стоте водещи световни бранда е нараснала с 4,2% през 2017 г. в сравнение с миналата година и превишава 1,87 трлн. долара. САЩ остават абсолютни лидери в класацията с 51 компании сред първите сто, Германия е с девет места, Франция – с осем, а Китай има две.

При изготвяне на класацията Interbrand отчита финансовите резултати на компаниите, влиянието, което съответната марка оказва върху избора на потребителите при покупка, и способността на компанията да си осигури печалба. Класацията на стоте най-скъпи световни марки се прави вече 18 години.

Коментари по темата: „Apple и Google отново са най-скъпите брандове”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Kodak нявга е била марка номер едно.

Коментар