Дубай започна тестове на дронове-таксита

Започнаха изпитанията на безпилотни таксита-дронове в Дубай, като се очаква т.нар. волокоптери да бъдат пуснати в употреба през следващите пет години. Тези летящи таксита ще могат да превозват до двама пътници, а времетраенето на полета ще е до 30 минути.

Дроновете-таксита са конструирани от немската компания Volocopter и на външен вид приличат на двуместен хеликоптер, който в горната си част има кръгла рамка с 18 перки (витла) върху нея. Полетът на безпилотните апарати трае максимум 30 минути, съобщи ZDNet.

Дроновете са снабдени с резервни батерии, мотори и два парашута в случай на проблем с полета. Предвижда се изграждането и на специални „волопортове”, където пътниците ще се качват и слизат.

Тестовият полет на „волокоптера” е извършен по време на специална церемония, посветена на принца на Дубай шейх Хамдан бин Мохамед. След събитието главният изпълнителен директор на Volocopter Флориан Ройтер обявил, че по план летящите таксита ще започнат да се използват до пет години.

По неговите думи, поръчката на такси до някой от волопортовете ще става през специално приложение в смартфона на клиента. Волокоптерът ще пристигне и ще закара клиента до желаното място напълно самостоятелно.

В началото на годината официалните власти в Дубай обявиха планове да пуснат автономно въздухоплавателено средство за превоз на пътници през юли 2017 г. Председателят на дубайската Агенция за пътища и транспорт Матар ал Тайер съобщи, че дронът EHang 184, показан по време на изложението CES 2016 г., вече е изпробван в тестови полети над известния хотел Бурж-ал-Араб.

Този модел има четири мотора и е в състояние да пренася до 100 кг или един пътник с багаж. Може да лети със скорост до 100 мили в час (приблизително 160 км/ч) за около 23 минути при височина на полета близо до морската повърхност, или до 10 минути със скорост 62 мили в час при полет на по-голяма височина.

Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум обяви през април, че до 2030 г. една четвърт от всички пътувания в Дубай ще станат безпилотни. В Обединените арабски емирства вече ползват безпилотен релсов транспорт, превозващ ежегодно милиони пътници.

Коментар