ЕС засилва капацитета си за информационна сигурност

Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде повлияно от темата за киберсигурността, заяви Росен Желязков

Статистиката за инцидентите в интернет вече не прави почти никакво впечатление, а фокусът се измества върху адекватната реакция на предизвикателствата в кибер пространството, заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление” Росен Желязков в речта си на 16-ата международна конференция InfoSec & Data Storage.

„Решенията за устойчивост, предлагани от Европейската комисия, са именно в посока засилване на капацитета на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) с постоянен мандат, регулация, свързана със сертифициране на информационните и комуникационните технологии, разработване и внедряване на нови подходи и други”, посочи Желязков.

Заплахите в кибер пространството са свързани вече не само с възможността за традиционни престъпления като кражби, измами, детска порнография, но и с международен тероризъм и уязвимост на информационни системи и критична инфраструктура, отбеляза председателят на ДАЕУ.

Според него, дискусията по всички тези политики ще повлияе върху ролята на България като председателстваща Съвета на ЕС. „Дигиталната икономика е гаранция за конкурентоспособност, но доверието е предпоставката за това икономиката да се развива по начина, по който технологиите биха й позволили”, заключи Желязков.

Сред акцентите на двудневния форум в София са рисковете пред организациите в областта на информационната сигурност, ефективното съхранение на данните, новите стратегии и планове за борба с кибер заплахите.

Коментар