Телекомите в Европа искат по-малко регулация

Да не ограничаваме бъдещето, преди да се е случило, заяви Атанас Добрев, изпълнителен директор на Виваком, на среща на ETNO

Телекомите в Европа се нуждаят от балансирана, прозрачна и предсказуема регулация, която да стимулира предлагането на нови услуги на потребителите и създаването на нови работни места в страните от ЕС, заяви главният изпълнителен директор на Виваком – Атанас Добрев на годишната среща на Eвропейската асоциация на телекомуникационните оператори (ЕTNO) в Брюксел.

Основната тема на дискусиите, в която участваха главните изпълнителни директори на Deutsche Telekom, Orange и Qualcomm Europe, както и европейският комисар по въпросите за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, беше „Европейските регулации в дигитализацията във времена на промени”.

„Промяната ще се случи и тя несъмнено ще доведе до нов начин на живот и до нови бизнес правила. Важното е доколко  европейските компании ще участват в тази промяна и дали ще имат възможност да са неин двигател. Ако има опасност, то тя не е в задаващата се цифровизация, а в това кой ще я случва – европейските телекоми или компаниите зад океана, които имат много по-голяма свобода на действие и обхват”, каза Добрев.

От дискусията стана ясно още, че европейските телекоми се притесняват от усложнената регулация и стеснен спектърен обхват, в сравнение с конкурентните оператори в Щатите.  Участниците в разговора подчертаха необходимостта от повече свобода и възможности за възвръщаемост на инвестициите.

По отношение на тенденциите в европейските регулаторни политики, Атанас Добрев заяви: „Телеком операторите в Европа трябва да имат свободата да рискуват. Не би било успешно да се опитваме да ограничаваме бъдещето преди то да се е случило. Моят апел към регулаторните органи е: оставете индустрията свободна от рестрикции и нека конкуренцията е основен регулаторен двигател. Това би бил верният път, който подхожда на Европа”, призова CEO-то на Виваком.

Той подчерта, че телеком-секторът подкрепя усилията на българския еврокомисар Мария Габриел при отстояване на предложените от ЕК политики за дерегулация и стимулиране на инвестициите и иновациите. Виваком също така се интересува от трудничество с българското правителство относно намаляване цените за роуминг със страните от Западните Балкани.

Коментари по темата: „Телекомите в Европа искат по-малко регулация”

добавете коментар...

  1. olo

    Трябва още повече регулация да има, опитват се да пробутват в пакетите неща които не ти трябват, че после и ги плащаш пълно след промо период по малък от на договора.

  2. :о)

    Реват като наритани ***…много ги боли че Европейския съюз им натисна топките
    да не могат да грабят за роуминг и им тури максимална цена на минута стотинки.
    Много ги боли…реват като магарета…

    но това го направи ЕС…а не матушка русия на троловете путинолюбци…

  3. Андрешко

    Ами, да заминават в САЩ, като толкова им харесва там. Достатъчно сме се напатили от прочутата конкуренция между няколко големи фирми – бензиностанции, банки, мобилни оператори и други подобни кожодери.

  4. Везенков

    Не е така S. Точно те раздвижиха пазара, та паднаха и цени на телефони и на интернет. А пък за 4G да се оплакваш е смешно, защото имат най-читавата мрежа. Информирай се малко по-добре.

  5. S фен

    Тези от Виваком правят каквото си искат и толкова много хора остават измамени от тях и не мога да си обясня как имат очи да искат по- малко регулация. А ако им погледнеш офертите 3-4 години назад нищичко не се е променило освен едно 4G, което така или иначе трябваше да се случи и то не по тяхно желание. Предлагат най-малкия брой канали, най- ниски скорости на интернет, най- малък брой минути и най- малък брой мегабайти в сравнение на другите оператори в същия ценови диапазон.

Коментар