Microsoft спонсорира „Инициативата отворен код”

Подкрепяйки „Инициативата отворен код”, Microsoft очевидно показва желание да интегрира повече софтуерни решения с отворен код в своите продукти

Microsoft наскоро е станала спонсор на „Инициативата отворен код” (Open Source Initiative, OSI), съобщиха от неправителствената организация, чиято цел е да допринася за развитието на софтуерните проекти и технологии, базирани на отворения код, чрез обучение и сътрудничество, а също и чрез използване на инфраструктурата.

Без организации като OSI движението за отворен код няма шансове за успех и развитие и не би могло да стане един от основните участници в софтуерната индустрия, в която все още водеща е патентованата собственост.

Сега не кой да е, а Microsoft става спонсор на OSI и ще допринася за развитието на софтуера с отворен код. „Това е значимо събитие за OSI и за общността на софтуера с отворен код в широк план”, коментира Патрик Мейсън, генерален мениджър и член на борда на директорите на организацията.

„Не мисля, че може да има по-добро доказателство за зрелостта, приложимостта, интереса и успеха на софтуера с отворен код от признанието на Microsoft, нейната подкрепа като спонсор, а също и участието й като дарител в много други проекти и общности в сферата на отворения код”, допълва Мейсън.

Според представители на организацията, Microsoft е основният спонсор на проекти с отворен код, които се хостват от популярната платформа за разработчици GitHub – уеб-базирано хранилище за кодове и контрол на версиите. Широко известни са заслугите на платформата  към общността на отворения код, в това число и сътрудничеството й с Canonical по разработката на Ubuntu ядро за Azure, а също и на Windows Subsystem за Linux (WSL) и Bash под Ubuntu за Windows.

Microsoft работи по различни проекти в сътрудничество с Red Hat и Suse, а също така с Фондация Linux и Фондация FreeBSD – член на OSI, с цел поддръжка на операционната им система FreeBSD, базирана на облачната платформа на компанията Azure.

С ангажирането си като спонсор на „Инициативата отворен код”, Microsoft очевидно показва желание да интегрира повече софтуерни решения с отворен код в своите продукти.

Коментари по темата: „Microsoft спонсорира „Инициативата отворен код””

добавете коментар...

  1. Anonymous

    mint

  2. Гошо

    Занимавам се с разработка на Уеб приложения. От една година минах на Linux (след 15 години ползване на MsWin). От начало бях с Fedora, после минах на Arch. Много съм доволен. Можеш да си нагласиш всичко както си искаш. Няма ги досадните bloatware-и с които Ms все повече ни залива. Всичките приложения които ползвах на Win са интерплатформени и ги има и за Linux. Windows става все по зле с всяка версия. Не бих го ползвал отново.

  3. Anonymous

    Все хубави новини за Linux само се надявам есе повече хора като мен да зарежат чупените прозорци и да минат на Linux 😉

Коментар