Преломната Ubuntu 17.10 е достъпна за сваляне

Ubuntu 17.10 бележи завръщането на Canonical към десктоп среда GNOME

Финална бета версия на очакваната с нетърпение операционна система Ubuntu 17.10 (Artful Aardvark) вече е достъпна за сваляне. Окончателната версия по план трябва да излезе на 19 октомври.

Най-важната промяна в Ubuntu 17.10 е завръщането към десктоп среда GNOME, в частност версия 3.26, която става интерфейс по подразбиране вместо досегашната среда Unity. Това е първата дистрибуция на Ubuntu от повече от 6 години насам без Unity, а в основата й е ядрото Linux kernel 4.13.

Друга ключова новост е, че Wayland става дисплей сървър по подразбиране на мястото на X11. Но потребителите ще могат да ползват X.Org Server, ако изберат опцията „Ubuntu on Xorg” от екрана за влизане в системата, който сега се задвижва от GNOME GDM (GNOME Display Manager) вместо от LightDM.

Разработчикът Canonical е преместил бутоните за контрол отдясно, а потребителите, които досега не са ползвали GNOME, ще останат изненадани от по-приятния вид на Ubuntu 17.10 на лаптопи и РС-та.

По подразбиране са включени приложения на GNOME като Calendar, Simple Scan, Logs, Caribou и Settings, което замества Ubuntu Control Panel и се отличава с по-модерен дизайн. Последният офисен пакет LibreOffice 5.4 също е част от Ubuntu 17.10.

С новата версия Canonical разширява поддръжката на бездрайверно принтиране към повече устройства, вкл. Apple AirPrint, Wifi Direct, IPP Everywhere и Mopria.

Важна промяна в Ubuntu 17.10 Final Beta е също отсъствието на инсталационни образи (ISOs) за 32-битови (i386) архитектури за десктоп и сървър. Това означава, че потребителите могат да инсталират системата само на 64-битови компютри. Откъм сървъра, Ubuntu 17.10 Final Beta идва с QEMU 2.10, DPDK 17.05.2, Open vSwitch 2.8 и libvirt 3.6.

Даунлоуд: Ubuntu 17.10 Final Beta

Коментари по темата: „Преломната Ubuntu 17.10 е достъпна за сваляне”

добавете коментар...

  1. Cybercop

    Това за 32 битовите издания, проверихте ли го, преди да го публикувате ? Дали е “във” или “от” версия 17.10. Няма дистрибуция в която правят подобни мащабни промени в Бета 2 версия.
    Ето ви 32 битови образи от официалния сайт.
    “http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/”
    Налични са за всички десктопи, сървърни и минимални издание.

Коментар