Израелци спечелиха състезание на Intel

Два български отбора участваха в полуфиналите на състезание по бизнес планиране за Централна и Източна Европа, част от световна надпревара, спонсорирана от Intel.
 
До финала в Истанбул, Турция обаче стигнаха представителите на Израел и Полша, които завоюваха съответно първо и второ място с парични награди от 20,000 и 10,000 долара. 
 
Българските отбори от Софийския университет представиха два проекта. 
 
Първият, дело на Деян Иванов, Георги Кадрев и Цветомир Христов, е платформата Imagga за онлайн търсене на изображения и обработка на услуги, логически организирани в три категории: търсене по сходства в образите, портал за обработка на изображенията и реклама, базирана на сходства в образите. Бизнес моделът има за основа интернет рекламата и технологичното лицензиране и се отнася до сайтовете за фотография. 

Първоначалният старт на услугата Imagga ще бъде даден чрез интеграция на социални услуги, индекс на популярни сайтове за споделяне на снимки и съвместна продукция на собствени продукти. 
 
Вторият проект с работно заглавие Web-embed.com е дело на Яни Джуров, Андрей Нонев, Явор Янев и Петър Стайков. Web-Embed е софтуерна уеб-услуга, разработена да помага на собствениците на уебсайтове и блогърите да обогатяват съдържанието на страниците и блоговете си, поставяйки html-блокове от външни сайтове.
 
Web-Embed е лесна и интуитивна уеб-услуга, която позволява на потребителите й достъп до мрежата, което я прави независима. Потребителите могат да избират html-блокове от външни страници и да ги поставят на своите, следвайки няколко прости стъпки. Присъединените блокове може да съдържат статично или динамично съдържание.
 
Услугата е особено подходяща за блогъри, защото им позволява да допълнят своите страници с външно съдържание безплатно и да ги направят по-интересни за читателите.
 
Голямата награда на Intel Education от 20,000 щ.д. бе присъдена на проекта Grippity и получена от членовете на израелския отбор Дрор Левин, Якоб Ейхбаум и Якир Дамти. Отборът е разработил иновативна клавиатура, при която набирането на текст се осъществява върху обратната страна на клавиатурата.
 
Втора награда от 10,000 щ.д. бе спечелена от представителите на полския отбор Apeiron – Яцек Блонски и Михал Биенек. Apeiron е химична компания, фокусирана върху комерсиализиране на катализатори на обменни реакции, създадени и патентовани от учени от Института по органична химия към Полската Академия на науките.
 
Състезанието в Истанбул бе част от световната надпревара IBTEC (Intel Berkeley Technology Entrepreneurship Challenge), съвместен проект на Intel и Бъркли, Университета на Калифорния, целящ да даде възможност на ученици, студенти и местни предприемачи да работят заедно, за да превърнат находчивите идеи в успешен бизнес.
 
Регионалният финал на състезанието събра отбори от осем страни: България, Израел, Сърбия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Турция. Победителите ще заминат за САЩ, където ще участват в световните финали на състезанието.

Коментар