44% от организациите нямат план при кибератака

Симулация на кибератаки в реално време демонстрираха спецове по сигурността на форум в София Тех Парк

Въпрос на време е компанията ви да бъде хакната, предупредиха специалисти по сигурност на вчерашния форум „Be aware“ в „София Тех Парк“, посветен на заплахите и решенията за справяне с „кибертероризма”.

По време на събитието бяха симулирани хакерски атаки в реално време, вкл. проникване на хакер в системата и изтегляне на базата данни с искане за откуп, за да възстанови информацията. В друг сценарий специалистите симулираха атака от фалшив сайт, който заблуждава с имейл от екипа по поддръжка на най-голямата социална мрежа.

„Кибератаките са световна епидемия и е въпрос на време всяка компания да стане жертва“, алармира Красимир Коцев, директор „Информационна сигурност“ в TAD Group. Навлизането на все повече технологии и прилагането им в нашето ежедневие със сигурност превръща в приоритет темата за киберсигурността, подчертаха специалистите.

Хакерските атаки се превърнаха в една от водещите новини в медиите през последните години. Наблюдават се все по-чести и по-мащабни атаки срещу големи международни компании, държавни институции, както и срещу обикновени хора, възлизащи на милиони загуби. Киберзаплахите се увеличават с веки изминал ден, а начините за защита и реакция стават все по-сложни.

„Трябва да приемем, че въпросът е не дали, а кога ще дойде пробивът в сигурността и предварително да се подготвим за него. Освен финансови загуби компаниите, които са били обект на атаки, търпят и огромни репутационни щети”, посочи Диана Дамянова, PR експерт.

По нейните думи, репутацията е огромна ценност за всяка компания и пробив в нея не може да бъде овладян понякога с години. За разлика от финансовите параметри, репутацията е емоционалната връзка на обществото, публиката и клиентите с компанията, поясни Дамянова.

Проучване, направено сред 250 ИТ и бизнес лидери през миналата година, показва, че 44% от анкетираните организации нямат разработен и внедрен план за действия в случай на кибератака.

Данните са „новото злато“ и представляват най-голямата ценност в ерата на високите технологии, изтъкнаха специалистите. Като такъв актив те са обект на законова защита. Почти целият информационен масив на компаниите се класифицира като лични данни.

Администратори на лични данни вече са всички търговски дружества и държавни и общински администрации, съгласно GDPR регламента на ЕС, който определя законовата рамка по отношение на личните данни.

Коментар