Shell погълна мрежа от зарядни станции в Европа

Петролната компания Royal Dutch Shell се подготвя за бъдеще без бензинови и дизелови автомобили. Холандско-британският гигант погълна една от най-големите в Европа мрежи от зарядни станции за електромобили – NewMotion, съобщи Ройтерс.

NewMotion, основана през 2009 г., оперира мрежа от 30 хиляди зарядни станции в Западна Европа и осигурява достъп до многобройни партньорски пунктове за зареждане на електрически и хибридни транспортни средства.

Shell, от своя страна, започна да инсталира станции за зареждане на електрически коли на бензиностанциите си във Великобритания, Холандия, Норвегия и други страни. След финализиране на сделката, мрежата на NewMotion ще работи паралелно със собствената зарядна инфраструктура на Shell.

Стойността на сделката не е известна, като и от двете компании се въздържат от коментари по въпроса. На този етап не се планира интеграция на двете инфраструктури.

В момента в Западна Европа оперират не по-малко от 100 хиляди пункта за зареждане на батериите на електрически и хибридни автомобили. Но предвид бързата електрификация на транспорта, към 2030 г. ще са необходими от 1 до 3 млн. зарядни станции.

По данни на Shell, през 2040 г. около една четвърт от всички автомобили в света ще се задвижват от електрически мотори. Водещи страни като Франция, Германия и Великобритания вече обявиха планове да спрат от движение превозните средства с двигатели с вътрешно горене до 2040 г.

Коментар