Всеки трети програмист се оглежда за нова работа

Над една трета от софтуерните разработчици у нас възнамеряват да сменят работата си до една година, а други 26,7% биха приели по-добро предложение, сочи проучване на технологичен стартъп за подбор на ИТ кадри „Code Agents”, проведено през септември т.г. сред 500 специалисти.

Основните причини, които провокират подобни нагласи в разработчиците, са и основните фактори, по които ще изберат новият си работодател, а именно мениджмънта, работният процес, атрактивността на проектите, работното време, възможностите за учене и кариерно развитие.

Относно работното време, все повече разработчици желаят да работят дистанционно. За съжаление обаче едва 1/5 от тях имат този шанс, което предоставя възможност на компаниите за по-добро позициониране като работодател.

Над две трети от софтуерните разработчици в България взимат месечни заплати по-големи от 2000 лв. (източник: Code Agents, септември 2017 г.)

Служителите, които не се интересуват от нови предложения за работа са едва 11,7%. Основните фактори, които ги задържат в съответните компании, са колегите, получаваното уважение, работното време и възнаграждението.

Едва 6% от анкетираните обаче биха реагирали на предложение със 100 до 400 лв. по-голяма месечна заплата. Прагът за над една четвърт (26%) от анкетираните е увеличение на заплатата с 401 лв., а за 25% изискването е повишение в диапазона от 1001-1500 лв. Праг от 3000 лв. увеличение на заплатата имат 2% от разработчиците.

Само 6% от анкетираните биха приели ново предложение за работа, когато увеличението на заплащането е в диапазона от 100 до 400 лв. (източник: Code Agents, септември 2017 г.)

Видно е, че освен с недостига на софтуерни разработчици, пред част от компаниите стои и предизвикателство с тяхното задържане. От така създалата се ситуация може би най-облагодетелствани са агенциите за подбор, които имат откъде да черпят кадри и на кого да ги предоставят.

Коментари по темата: „Всеки трети програмист се оглежда за нова работа”

добавете коментар...

  1. Зори

    Кажи на HR-a cи че е сбъркал

  2. Emeritus

    Още 2-3 годинки докато Наков изучи и мотивира Tретоласниците za да не реват в ‘час’ и да си вярват,че са original програмисти и след тва майка ви жална на целият Сорс …код сектор ковачи с фамилии Gold $mith 🙂

  3. Виктор

    Нагледахме се на филма “няма хора, няма хора”. Айде наемай буквално всеки пожелал, щото “след тестовия период ще видим дали някой става за нещо”. Някрая половината поне са или неадекватни или ужасно мързеливи, ама ако учиш и бачкаш… просто имаш повече работа щото “политиката ни не е такава, я виж тоя дето нищо не може и го мързи да гледа как е на същите пари и не се оплаква”. Накрая ти сложат за началник някой парашутист, щото на всичко казва “да, шефе” и а стой или бачкай мотивирано, докато другаде ти предлагат повече и по-добри условия. В идяалния случай само кадърни и бачкащи хора между които са разпределни заплатите на ненаетите неадекватни мързеливци.
    Ми няма да има хора. Работници всъщност вече имаме в България във всички сектори. Ама то трябва и мениджънт (който е нещо различно от събирането на дивиденти както реститут или награда за послушание/прослужено време).

  4. Валентин

    Всеки втори тръгна да става програмист и в момента е много трудно да си намериш първа работа. Става чрез връзки, а за мястото, което взех така се състезаваха 60 човека. Чисто пазарно би трябвало този факт до две три години да направи средната програмистката заплата около 1200 лева чисто. Поне такива са очакванията на HR а ми.

  5. ха

    Фирмите въртят некачествените си кадри или да го кажем, тези които не са твърде ценни. На другите си им вдигат заплатите и още как… Това, че много малък хора са с вдигнати заплати просто показва какво е качеството на програмистите в момента.

  6. мъхахаха

    Скоро ще се оглеждат за някаква работа, щото както са я подкарали да бълват “програмисти: със съмнителни знания и заплатите в този сектор рязко ще тръгнат надолу. Максимум 3 г. да се правят на важни им давам на “програмистите”.

  7. Аркадаш

    Ако това, че фирмите предпочитат да не вдигат заплатите, а да търсят нови хора, е вярно – това е най-голямата тъпотия, която мениджърите биха могли да сътворят. Вместо да си пазят и развиват кадрите, те ги въртят. IT, IT, ама пак по български 🙁

  8. Anonymous

    От своя страна агенциите за подбор на персонал предпочитат да има текучество и затова предлагат за позициите точно определен тип кандидати.

  9. авер

    Почти е навъзможно на едно място докато работиш да ти вдигнат заплатата (70% от фирмите). При смяна на работата ако си кадърен лесно може 500-1000 лв на горе да минеш (докато достигнеш пазарни нива). За това повечето програмисти си сменят работата, не че им се работят по интересни неща.
    Фирмите вместо да вдигнат на някой заплатата (с 200-400лв) обикновенно предпочитат да плащат на агенции за подбор на персонала (хиляди левове на нает човек), понеже постоянно има текучество.

Коментар