Виваком може да превърне общините в дигитални

Главният търговски директор на Виваком Мирослав Петров демонстрира пред местната власт център за видеонаблюдение

Виваком има готовност да бъде телекомуникационен партньор на всяка община и да предложи множество персонализирани решения за населените места, заяви главният търговски директор на компанията Мирослав Петров на среща на Национално сдружение на общините (НСОРБ) в к.к. Албена.

Тази година една от основните теми на форума беше сътрудничеството между бизнеса, законодателната и местната власт за изграждане на т.нар. „дигитална община“, която да улесни значително както работещите в нея, така и гражданите.

Виваком представи пред местната власт редица иновативни решения в помощ на общините, като част от концепцията си за „умни градове“. Така например, телекомът демонстрира система за видеонаблюдение чрез специално изграден за целта мониторинг център.

Системата включва възможности за лицево разпознаване, наблюдение в реално време и широк спектър от аналитични функции. Технологичната иновация подпомага общините в обезпечаване на сигурността и безопасността за гражданите, като същевременно се предлага от Виваком с възможност за гъвкаво финансиране.

Телекомът акцентира и на интелигентните решения в сферата на образованието, вкл. интерактивна класна стая, която дава възможност учебният материал да бъде преподаван на учениците чрез виртуална реалност, част от проекта Google Expeditions.

Виваком демонстрира също възможности за създаване на мобилни приложения в полза на българските общини, които предоставят актуална информация за града на жителите и гостите му.

По друга актуална тема за местната власт – Wi-Fi свързаност, част от европейската инициатива WiFi4EU, Виваком подкрепя общините с изготвяне на проекти, с които те могат да кандидатстват за финансиране от ЕС и впоследствие – като изражда самата зона. Всяко решение е персонализирано, според нуждите на конкретната администрация, поясниха от телекома.

Коментар