Изкуственият интелект превзема смартфоните

Всеки трети нов смартфон на пазара през 2020 г. ще има вградени възможности за изкуствен интелект на ниво процесор

Технологии за изкуствен интелект и машинно обучение, вградени на ниво процесор, започват да навлизат постепенно в смартфоните, отбелязва нов доклад на анализаторската компания Counterpoint Technology Market Research.

Пионер в това направление е Apple, която интегрира в новите си флагмани iPhone 8 и iPhone 8 Plus 64-битов чип A11 Bionic с поддръжка на изкуствен интелект (ИИ). Според експертите, в близките няколко години всички устройства на Apple ще започнат да използват ИИ процесори и през 2020 г. компанията ще се утвърди като най-голям играч на пазара за ИИ чипове.

В същата посока работи Huawei, която през септември т.г. показа процесора HiSilicon Kirin 970 с невронен процесор (NPU, Neural Processing Unit). Чипът е в основата на новите смартфони Mate 10 и Mate 10 Pro, които бяха обявени официално тази седмица в Мюнхен.

В близко време към ИИ тенденцията ще се присъедини и водещият производител на мобилни процесори Qualcomm. Очаква се през 2020 г. американската компания да излезе на второ място по обем на доставките на ИИ чипове, изпреварвайки Samsung и Huawei, прогнозира Counterpoint.

През 2018 г. смартфоните с поддръжка на изкуствен интелект на ниво процесор ще заемат 16% от общия обем на доставените на пазара устройства, а към 2019 г. делът им ще се увеличи до 26%. В края на десетилетието ИИ чиповете ще присъстват във всеки трети нов смартфон на пазара, а сумарните им продажби ще превишат половин милиард.

Технологиите за изкуствен интелект и машинно обучение ще позволят на смартфоните да изпълняват сложни задачи, вкл. превод на езици в режим на реално време, фото- и видеозаснемане с високо качество, благодарение на автоматичната настройка на оптиката според условията на околната среда и др.

В допълнение, виртуалните асистенти с изкуствен интелект ще станат още по-умни и ще могат да помагат по-добре на потребителите. Нещо повече, изкуственият интелект ще позволи на смартфоните да се борят по-ефективно с увеличаващите се киберзаплахи, да предотвратят инфектирането с вируси и да блокират фишингови атаки.

Анализаторите очакват бързо разпространение на смартфоните с изкуствен интелект в сегмента на висококласните устройства, а към средата или в края на 2018 г. проникване на ИИ и в моделите от средно ниво. Counterpoint прогнозира, че през 2020 г. над една трета от всички доставяни на пазара смартфони ще имат вградени ИИ възможности.

Коментари по темата: „Изкуственият интелект превзема смартфоните”

добавете коментар...

  1. Пиван

    Всичко това са търговски трикове и истеричен пиар от маркетинга. След края на закона на Мур за усъвършенстване на процесорите ще има пълен застой и едно блато. А за това твърдение “поддръжка на изкуствен интелект на ниво процесор” си заслужава да бъде заведено съдебно дело за измама от организациите за защита на потребителите.

  2. Пиван

    Напротив с времето все повече смарт устройства се превръщат в празни черупки и кутийки. Цялата информация от потребителя като аудио записи на разговори, гласови команди, снимки и т.н. … всичко това отива и се разпраща в дистанционни компютърни мрежи на съответната фирма Х. Така наречения изкустевен интелект не работи в смартфона, а е обикновена облачна услуга. Почти цялата обработка и анализ на данни става в компютърен център с много сървъри на компанията.

Коментар