Microsoft готви Windows 10 РС със Snapdragon процесор

Microsoft е на финалния етап на разработката на портативен компютър с Windows 10, базиран на процесор Snapdragon, стана ясно на конференция на Qualcomm в Хонконг.

Компютърът ще използва технология eSIM, която осигурява постоянна връзка към интернет. В момента мобилният РС преминава заключителни изпитания, а Microsoft и Qualcomm вече преговарят с телеком оператори за продажби на устройството.

Пространствата на РС и телефоните бяха паралелни вселени в продължение на десетилетия, отбелязва Пит Бернард, мениджър на група Windows проекти в Microsoft. По неговите думи, целта на новия мобилен РС е да обедини двата свята.

Ежедневно Microsoft наблюдава работата на стотина подобни устройства, а основната задача сега е да бъдат осигурени каналите за продажби. Qualcomm, от своя страна, работи за обезпечаване на новия РС с капацитет за работа на батерия в продължение на целия ден.

Междувременно, текат преговори със заинтересовани от партньорство производители на оригинално оборудване (OEM). Проблем обаче е технологията eSIM, която изисква фундаментални промени в мобилните мрежи, отбелязва Том Бенет, шеф на технологичното подразделение на оператора BT.

Телекомите ще се нуждаят от три години, за да приведат своите пакети в състояние, което поддържа eSIM по въздуха. Но Бенет е съгласен, че eSIM предлага удобство и това е простата активация на персоналния компютър.

eSIM (съкращение на embedded SIM) означава вградена SIM карта. Тя представлява модул за идентификация на абоната, монтиран в самото устройство, информацията в който се зарежда отдалечено.

По думите на изпълнителния вицепрезидент на Qualcomm Кристиано Амон, обикновените ноутбуци вече са неприемливи за потребителите, тъй като изискват голям брой аксесоари и са свързани към източник на захранване. Qualcomm залага на това, че компании като Asus, Lenovo и HP ще разработят нов формфактор за мобилни РС, като се възползват от ARM процесорите.

В края на миналата година Microsoft обяви, че Windows 10 ще се използва и в устройства на база процесори с архитектура ARM от Qualcomm. Новите мобилни РС ще имат екрани с диагонал 6, 10 и 14 инча. През май т.г. Qualcomm подписа споразумение с Asus, Lenovo и HP за създаване на линия от Windows РС с процесор Snapdragon 835.

Коментари по темата: „Microsoft готви Windows 10 РС със Snapdragon процесор”

добавете коментар...

  1. 112

    Сега 10-тката ще може да работи и със стандартни приложения а не само с такива от магазина.

  2. Димитър Иванов

    И аз не разбирам как така хем “технологията eSIM, която изисква фундаментални промени в мобилните мрежи” и “Телекомите ще се нуждаят от три години, за да приведат своите пакети в състояние, което поддържа eSIM по въздуха.”, хем подоготвят нещо такова. 3 години са прекалено много в тази сфера, никой не мисли за такъв продукт 3 години напред!

    Предполагам, че има някаква грешка в статията.

  3. :)

    Нещо съм объркан. Евтиният сърфейс таблет работи с Qualcom процесор и Windows 10 за ARM. Как така тея сега разработват Win10 за ARM? Или имплементацията на eSIM им е сложна.

Коментар