Windows се извисява към “изчислителните облаци”

Софтуерният гигант Microsoft представи нов вариант на операционната система Windows, предназначен за все по-актуалните “изчислителни облаци” (cloud computing). От платформата Azure ще се възползват на първо време компании, разработващи уеб приложения и услуги.

Windows Azure ще конкурира системи като тази на Amazon.com, IBM и други корпорации, които предлагат хостване на данни и изчислителни мощности в т.нар. “облаци”. Новият софтуер на Microsoft ще позволи на компаниите да пускат уеб приложения и услуги, без да им се налага да управляват собствени центрове за данни.

Azure е част от стратегията на Microsoft за преход от мощни настолни системи към по-леки и нескъпи техни аналози за използване през интернет. Софтуерът беше представен от Рей Ози, главен програмен архитект в Редмънд, по време на конференция за разработцичи в Лос Анджелис.

Някои анализатори смятат, че Microsoft е изостанала от своите конкуренти на пазара за “изчислителни облаци”. Компании като Google предлагат аналогични на продуктите на Microsoft решения, достъпни през интернет и в повечето случаи безплатни. Софтуерният гигант също пусна част от своите бизнес приложения по поискване, както и редица потребителски уеб услуги, вкл. електронна поща и мигновени комуникации, обединени под името Live.

Новата система Windows Azure идва с мисията да засили позициите на Microsoft на нововъзникващия пазар “cloud computing”. Очаква се Azure да се утвърди като широко приета платформа за различни “облачни” услуги, аналог на Vista при РС-тата и на Windows Mobile при мобилните устройства.

Azure ще работи вътре в мрежата от центрове за данни на Microsoft по целия свят, заедно с широк спектър от интернет версии на програмите на компанията, вкл. базата данни SQL Server.

В момента системата се намира на ранен етап на разработка. На Azure могат да се пускат засега само приложения на основата на .NET Framework. Очаква се обаче през следващата година възможностите на системата да бъдат значително разширени.

Всички услуги за Windows Azure ще бъдат изградени по зададени по-рано шаблони. Microsoft планира да увеличи броят им, както и да позволи създаване на приложения, които не се вписват в шаблоните.

По думите на Ози, Microsoft вече е натрупала голям опит в управлението на собствените си уеб сайтове, програми и услуги в интернет и възнамерява да предложи тези възможности и на други потребители. В частност, Windows Azure ще реши проблема с достъпа до едни и същи файлове на много устройства – настолни РС, лаптопи и мобилни телефони.

Главният архитект на Micrоsoft не съобщи кога компанията смята да пусне Windows Azure и колко ще струва използването на системата. Според анализатори от Gartner, стратегията на Редмънд в уеб услугите все още не е завършена. Microsoft ще се опита да прехвърли своите основни софтуерни продукти към “облачните” изчисления, но анонсът на Azure се тълкува по-скоро като защитна маневра, за да не мигрират нейните потребители към решения на конкурентни компании.

Коментар