Microsoft работи с рискови групи за киберзащитата им

Microsoft е създала специален отдел, който защитава уязвими групи от населението от кибератаки, съобщи Дамарил Виджил

Повече от 90% кибератаките започват с фишинг имейл. Достатъчно е един служител да го отвори и компанията започва дълга и трудна борба с престъпниците, заяви Дамарис Виджил, юрист в отдела за борба с цифровите престъпления на Microsoft, по време на Четвъртия регионален форум за Югоизточна Европа по кибер сигурност и кибер престъпления.

По данни на Microsoft, 74 на сто от компаниите очакват да бъдат хакнати през тази година. Кибер атаките струват по 400 млрд. долара годишно на световната икономика. Затова Microsoft е създала специален отдел, който да защитава потребителите на компанията от кибер атаки, съобщи Виджил на форума в София, организиран от Международната академия за обучение по киберразследвания, ГДБОП и IDC България.

Звеното Digital Crime Unit (DCU) работи основно в две направления – защита на уязвими групи от населението и борба с малуера. Специалистите се фокусират върху представители на рискови групи, като възрастни хора и деца, и им помагат да разпознават рисковете във виртуалния свят. Заедно с това откриват малуера и задействат процедура, с която правоохранителните органи да разпоредят ограничаване на достъпа до определени сайтове.

DCU е един от трите стълба на Microsoft в борбата с кибер престъпленията. Компанията работи активно по защита на устройствата, приложенията и инфраструктурата, като всяка година инвестира по 1 млрд. долара за кибер сигурност в центровете си за данни. В допълнение, Microsoft си сътрудничи с правителства, Европол и Интерпол и с други компании за ограничаване на възможността за извършване на кибер престъпления, каза още Дамарис Виджил.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментар