Офлайн престъпленията навлизат в онлайн средата

„Киберпрестъпленията днес се предлагат като услуга”, заяви Ерик Планкен пред участниците във форума за киберсигурност в София

Стотици милиони записи с данни на отделни лица биват крадени всяка година. Тези данни включват информация за имейл профили, кредитни карти и много други. Свидетели сме на масирани DDoS атаки, закриване или модифициране на страници, атаки срещу демократични правителства и обществени институции.

Киберпрестъпленията често вече са част от военни конфликти или политически спорове, посочи Ерик Планкен, председател на Комитета за Конвенцията за киберпрестъпления към Съвета на Европа и съветник в областта на противодействието на киберпрестъпленията към Министерство на сигурността и правосъдието на Холандия, по време на форума за киберсигурност в София.

Киберпрестъпленията днес представляват все по-голямо предизвикателство пред разследващите органи и правосъдието. За разлика от близкото минало, когато атаките се извършваха главно от компютър към компютър и от хора с високи технически умения, днес компютърът само подпомага тази дейност, а хакерски програми и информация могат да бъдат намерени съвсем свободно в интернет. „Киберпрестъпленията днес се предлагат като услуга”, заяви Ерик Планкен пред участниците във форума, организиран от Международната академия за обучение по киберразследвания, ГДБОП и IDC България.

Предизвикателство също така е фактът, че традиционните офлайн престъпления навлизат масово в онлайн пространството – свидетели сме на анонимна размяна на материали с детска порнография, както и продажби на наркотици, оръжия и друга незаконна търговия онлайн, което усложнява разкриването на тези престъпления. Голяма част от престъпленията все повече добиват финансов характер, а атаките се извършват както от отделни физически лица, така и от отделни държави.

Сред останалите предизвикателства Ерик Планкен определи анонимното използване на интернет, което прави разкриването на престъплението изключително трудно от технологична гледна точка, наличието на множество центрове на данни по целия свят и различните законодателни рамки на различните държави. Заедно с това сътрудничеството между отделните държави в повечето случаи е свързано с писмени процедури, което отнема време, а в същото време данните в интернет могат да се променят дори за секунди.

Конвенцията за киберпрестъпления към Съвета на Европа, която цели постигане на висока ефективност в борбата с киберпрестъпленията на високо държавно ниво, отдавна е напуснала границите на Европа и в момента около 70 държави я прилагат, докато други подготвят своите законодателни актове на нейната база, каза Ерик Планкен.

Комитетът за Конвенцията, от своя страна, цели по-нататъшно развитие на конвенцията, изграждане на капацитет сред правоприлагащите агенции, организиране на обучения и дискусии по темата и разработване на общи стандарти и правила, заключи Ерик Планкен.

Коментар