Виртуализацията носи предимства на всяка ИТ инфраструктура

Консолидацията на ресурсите за съхранение на данни, или т.нар. сторидж системи, е логична стъпка при разрастване на бизнеса и при търсене на по-ефективни начини за управление на ИТ инфраструктурата. Компанията NetApp, доставчик на решения в тази област, разгърна програма, която гарантира, че нейните технологии намаляват с 50% нуждите от сторидж пространство на клиентите.
В партньорство с Fujitsu Siemens Computers, компанията работи на българския пазар по проекти в правителствения сектор, финансите, производството и други сфери. Глобалната финансова криза не влияе негативно на бизнеса на NetApp, тъй като решенията на компанията помагат на клиентите й да намалят разходите за ИТ инфраструктура, коментира в интервю за TechNews.bg Бернд Дултингер, мениджър продажби за Източна Европа.
Г-н Дултингер, все повече компании внедряват решения за виртуализация в своите ИТ инфраструктури. Защо го правят, какви ползи им носи технологията?
Ключовата полза от виртуализацията е, че компаниите получават контрол върху ИТ инфраструктурата. Виртуализацията се използва основно за консолидиране на ресурсите, като “свива” центровете за данни, а това помага на компаниите да пестят енергия, да пестят място и в крайна сметка да намалят цената за притежание на инфраструктурата.
Друго причина виртуализацията да бъде ключово предимство е оползотворяването на процесорната мощ. Ако вземем четириядрената технология, ще видим, че тя не е напълно утилизирана от сървъра и от операционната система. Виртуализацията е технология, която може напълно да оползотвори процесорната мощ.
В допълнение, виртуализацията може да добави характеристики с добавена стойност към функционалността на центровете за данни. Например, изграждане на сценарии за възстановяване след бедствия или за балансиране на натоварването. Виртуализацията осигурява тези възможности със съществуващата инфраструктура, като спестява на потребителите инвестиции в нови ракове, сървъри и сторидж оборудване.
NetApp гарантира с една своя програма, че компаниите ще се нуждаят от 50% по-малко сторидж пространство, ако използват виртуализация. С какви технологии е обезпечена тази инициатива?
Гаранцията за 50% по-малко сторидж е подсигурена от комбинация от базова технология за виртуализация плюс дедупликираща технология, които са част от NetApp системите. Ние не копираме физически данните на нашите сторидж системи, а създаваме виртуални копия. Виртуализацията, която някои компании правят на сървърно ниво, NetApp я извършва на сторидж ниво. Това, че имаме технология за виртуализация вътре в NetApp системите, ни позволява да използваме по-малко сторидж, отколкото други решения.
Вие можете, например, да пуснете на един физически сървър 10 виртуални сървъра. Това е много изгодно от гледна точка на консолидацията, защото само един сървър консумира енергия и заема място. Предизвикателството от гледна точка на сториджа в този случай е, че ако физическият сървър се повреди, ще отпаднат на практика десет сървъра. Т.е. вие трябва да сте подсигурили бекъп на 10 сървъра и съответно да имате 10 операционни системи, например Windows Vista.
NetApp дедупликира данните от тези 10 виртуализирани Windows сървъра на една сторидж машина, с една операционна система. Това е ключова характеристика и предимство.
Мога да дам пример с наш клиент в Хърватска, който предлага хостинг услуги на база MS Exchange и използва виртуализационна технология на VMware. След като внедри NetApp системи, хостинг компанията редуцира сторидж капацитета с 60 до 80%. В резултат, намаляха нуждите от покупка на сторидж и консумацията на енергия, беше спестено място и като цяло намаля цената на притежание на средата.
Резултатите, разбира се, зависят от специфични условия. Необходима е специална NetApp инсталация, заедно с VMware среда, и одобрение от нашите инженери, че системата ще спести 50% сторидж на клиентите. Ако след всички тези стъпки, решението не намали нуждите с 50%, NetApp добавя за своя сметка необходимия допълнителен сторидж.
NetApp и Fujitsu Siemens Computers имат глобално стратегическо партньорство. В какво се изразява то, кои са основните направления на съвместна дейност?
Двете компании имат много дълга обща история. На практика Fujitsu Siemens Computеrs е най-големият ни глобален партньор.
Стратегията ни на сътрудничество е разгърната в два аспекта. Единият е свързан с интеграция и сертификация на общи решения – например динамичните центрове за данни на Fujitsu Siemens Computеrs, където NetApp сертифицира инфраструктура за тях, както и решенията FlexFrame за SAP и Oracle, които се сертифицират и от двете компании. Работим също върху виртуализационни платформи за десктоп и сървъри.
В допълнение, Fujitsu Siemens Computеrs е нашият ключов корпоративен партньор в Европа и света. Ние работим заедно по големи проекти, предлагаме решения на клиентите.
Конкретно в България, партньорството ни с Fujitsu Siemens Computеrs обхваща пълния спектър от решения и дейности на NetApp. Това включва не само дистрибуция на продуктите ни, но и поддръжка преди продажбите, при конфигуриране, при внедряване и след продажбите. Fujitsu Siemens Computеrs е оторизиран партньор на NetApp за поддръжката.
Как оценявате състоянието на българския пазар. По какви проекти работите тук?
Трудно е да дам оценка при настоящата икономическа ситуация. Според IDC, пазарът на сторидж в България е 22-25 милиона долара. Нашата цел е да увеличим дела си в следващите години. По данни на IDC за второто тримесечие имаме около 20% дял от пазара.
Заедно с партньори, Fujitsu Siemens Computеrs предлага активно на клиентите в България решения на NetApp. Работим в момента по голям правителствен проект, както и с финансови институции. Имаме също добри позиции сред компаниите за разработки и в производството. Всички те се нуждаят от сторидж и виртуализация, за да реализират своя потенциал.
Кои компании могат да извлекат най-голяма полза от виртуализацията?
Бих казал, че виртуализацията носи предимства за всяка ИТ инфраструктура, а не в зависимост от това в коя индустрия е дадена компания. Консолидиране, контрол на инфраструктурата, намаляване на разходите – това са предимства за всеки.
Компаниите, занимаващи се с разработки, първи възприеха виртуализацията, тъй като те имат силна нужда от бързо и лесно внедряване на нови сървъри и нови платформи.
Един добър пример е Бритиш Телеком – те трябваше да отговорят с подходяща инфраструктура на бързо нарастващата клиентска база. Ние им помогнахме да намалят драстично броя на сървърите и на центровете за данни и да спестят два милиона и половина долара годишно от разходите за енергия.
Друг голям проект беше този за сръбската телевизия, която излъчи Eurovision Song Contest. Трябваше да изградим бързо лесна за управление виртуализирана инфраструктура, която да обслужва 2000 журналисти и много голям трансфер на информация през интернет. Системата трябваше да бъде и много надеждна, тъй като ставаше въпрос за излъчване на шоу на живо. NetApp успя да изгради виртуална десктоп инфраструктура за 2000 хиляди журналисти само за 4 дни.
Microsoft използва NetApp в своите центрове за данни, за да демонстрира приложенията си. Oracle също разчита на NetApp в център за данни, който обслужва клиенти по целия свят, както и Yahoo – за своите видео и уеб мейл услуги.
Очаквате ли негативно влияние на глобалната финансова криза върху ИТ бизнеса?
Мисля, че кризата ще бъде преодоляна, рано или късно. Мерките на Европейския съюз са много добри за гарантиране на банковата стабилност и спестяванията. Към момента не забелязваме негативен ефект върху нашите продажби. Това е обяснимо, защото продуктите на NetApp помагат на компаниите да спестят пари. Имаме много добри опции за поддържане на техните стратегии за консолидация на сторидж ресурсите.

Коментар