Квантовият компютър ще разбие блокчейна

Квантовите изчислителни машини са сериозна заплаха за криптовалутите, които се базират на блокчейн технололия. След 10 години, квантовият компютър ще може да разбие блокчейна, твърди научно изследване, публикувано в arXiv.org.

Според изследователите, повечето съвременни криптографски протоколи, които обезпечават сигурността на интернет транзакциите и финансовите операции, са потенциално уязвими за достатъчно мощен квантов компютър. Към застрашените от взлом услуги се отнасят и криптовалутите.

В близка перспектива добивът на биткойн ще остане относително сигурен, тъй като оборудването за майнинг ще продължи да бъде по-мощно от квантовите компютри, успокояват учените. По-уязвими се оказват алгоритмите за създаване на цифрови подписи на базата на елиптични криви, използвани в биткойн.

Експертната прогноза е, че квантовите компютри ще застрашат сигурността на биткойн чак през 2027 г., т.е. след 10 години. Атаката може да бъде ефективна, тъй като при извършване на операции с биткойн между предаването на транзакцията и нейната обработка със съхранение в блокчейн изминават около 10 минути. За това време квантовите компютри ще могат да изчислят частния ключ на основата на публичния, което ще позволи, например, пренасочване на предаваните средства към друг портфейл.

В своето изследване, публикувано в arXiv.org, учените разглеждат различни схеми за постквантово криптиране, устойчиво към взлом с квантови компютри, както и други методи за противодействие на подобни атаки.

Коментари по темата: „Квантовият компютър ще разбие блокчейна”

добавете коментар...

  1. Сиктерикс

    Не виждам какъв е проблемът? Ще има квантова криптография и съответно квантов блокчейн 🙂

  2. Румен Кунев

    Пропускате най-важното, с развитието на хардуера винаги върви и развитие на софтуера:
    “В своето изследване, публикувано в arXiv.org, учените разглеждат различни схеми за постквантово криптиране, устойчиво към взлом с квантови компютри, както и други методи за противодействие на подобни атаки.”

  3. пепи

    ще го има ли в Замундата да го изтегля..? 🙂

  4. Диан

    Когато пуснат квантовия компютър света ще се промени значително. Всеки научен пробив дава отзвук в много области и много неща ще бъдат вече различни.
    Квантовият компютър не е просто някакъв си бърз компютър. Той ще работи на съвсем нов принцип (чудя се къде се потули обикновеният светлинен компютър, защото той е много по-лесно да бъде направен). Този принцип ще позволи създаване на други машини по същото подобие и съществуване на биткоин мрежата ще е най-малката грижа за която да се мисли.

  5. Българин

    Докато това се случи, ще има толкова много fork-ване в биткойн мрежата. Ако стане заплашен алгоритъма, просто ще минат на PQC (post quantum cryptography). Вече има дузина алгоритми, които са модифицирани за заплахите от квантовите компютри.
    Но все пак за мен след 10 години няма нищо все още да може да се прави с квантови компютри. Прави им се някаква изкуствена реклама, а всъщност реалното им приложение за сега е нула.

  6. професора

    хахах 10 години тия направо ме просълзяват 🙂 то до тогава квантовите компютри всичките ще се ползват за копане тцтц а биткойна ще е минал 200к долара цена

  7. Anonymous

    цифрови подписи на базата на елиптични криви

  8. Той

    Дотук беше митът за неразбиваемия биткойн. Казвали са и за “Енигма”, че не може да бъде разшифрована. От ВСВ насам още има някои хора, които са наивни и прости.

Коментар