Всеки може да стане жертва на кибер престъпление

Няма модел, на базата на който могат да се направят твърди заключения за типичния портрет на жертвите на кибер престъпления. Всеки може да стане жертва на атаките на някой престъпник, заяви в интервю за TechNews.bg Тим Крантън, асоцииран главен адвокат на световни програми за безопасност на интернет на Microsoft. Успехът в борбата срещу измамите и други кибер престъпления изисква сътрудничество между обществени и частни организации и компании.
Г-н Крантън, какви са главните цели на коалицията между Microsoft, Yahoo, Western Union и Африканската банка за развитие?
Борбата срещу лотарийните измами в интернет, както и много други форми на кибер престъпления, изисква сътрудничество между обществени и частни организации и компании. Целите на коалицията са потребителите да се информират и образоват за опасностите, на които са изложени в интернет и да се съберат и анализират данните за жертвите на лотарийните измами в интернет. Общото усилие ще помогне на органите на реда да съберат информация и доказателства, необходими за откриване и осъждане на измамниците.
Можете ли да опишете портрета на жертвата на лотарийната измама?
Не мога да говоря за индивидуални черти, но това, което бих казал е, че няма модел, на базата на който могат да се направят твърди заключения. От моята гледна точка, типичните жертви не са ограничени просто до необразовани хора, или хора, на които им липсва опит. Сред жертвите има такива, които имат опит и присъствие в интернет, както и други с по-малък опит и по-редки посещения в интернет сайтове. Има по-стари и по-млади, мъже и жени, знаете, че всеки може да стане жертва на атаките на някой престъпник.
С кои органи на реда си сътрудничите в борбата срещу престъпленията в интернет?
Ние си сътрудничим с правораздавателни органи от целия свят. На първо място работим с Интерпол, най-голямата централизирана правораздавателна агенция, която има представители на тази конференция. Освен това работим с националните органи на реда. В България, например, имаме добри резултати.   
Разкажете за някои успехи, свързани с България, защото е известно, че има такива.
Да, ние наистина имаме добро сътрудничество с органите на реда във вашата страна и те вършат чудесна работа срещу кибер престъпленията. Аз посетих София преди около 3 години. Имахме срещи в министерство на вътрешните работи. На тях присъстваха и представители на звеното за борба с компютърните престъпления. Подписахме меморандум за разбирателство с българското правителство за помощ и подкрепа за израстването на експерти по кибер престъпления и предоставихме технология и компютърно оборудване в помощ на това звено. Освен това извършихме обучение в България. Имахме успехи също така при разследвания на фишинг измами и други кибер престъпления.
Как на практика ще бъдат образовани потребителите, за да не стават лесни жертви на измами с фалшиви лотарии?
Надеждата на събитие от този род е да получи наистина широко медийно покритие на заплахата, тъй като това е най-добрият начин да се образоват масово хората. Ние имаме информация, която ще публикуваме на нашата специална уеб страница.
Какви средства се използват за ефективна борба срещу интернет измамите?
Мисля, че имаме средства, които аз най-общо ще опиша като средства за създаване на релации в база данни. Те са предназначени да помогнат на органите на правораздаването да обработят и анализират големи обеми от данни. Това е като 6 степени на разделяне. Нарича се анализ на социални мрежи.
Ако вземете една голяма база данни, съдържаща информация, която изглежда несвързана, можете да я подредите в различни полета – име, адрес, IP адрес, онлайн идентичност и др. След това можете да започнете да изграждате връзки между тези несвързани данни. Това е ценно средство за органите на правораздаването, тъй като могат да наблюдават схеми и модели сред големи обеми данни и да отделят 15-20 важни от хиляди потенциални престъпления.
Освен това сме разработили система за анализ на социални мрежи, която се прилага в специфични случаи, когато трябва да се защитят децата. Това е програма, която помага значително на органите на реда и закона при техните разследвания, както и да обменят помежду си информация. С нейна помощ те могат да разкриват връзки, които не биха могли да направят по друг начин. Ако разследвате, например, уеб сайт, съдържащ материали с детска порнография, ще имате информация за това кой го посещава. Понякога може да се открие и информация за кредитна карта, с която потребител е платил, за да разгледа сайта. Вие слагате цялата тази информация в базата данни и там вече имате друго разследване, където някой очевидно не е свързан, но прави нещо друго, свързано с деца и изведнъж той се озовава в затвора. Ние разработихме тази програма и предлагаме софтуера безплатно на органите на реда и закона. Този и подобен софтуер може да се използва и за повишаване на ефективността на борбата срещу другите видове онлайн престъпления.
Въпросите зададе Мариана Игнатова 

Коментар