Alibaba настъпва на IoT пазара

IoT решенията са перспективна ниша за китайския гигант Alibaba

Alibaba Group планира инвазия на пазара за процесори чрез инвестиции в друга китайска компания – C-Sky Microsystems, производител на чипове за 32-битови вградени решения, съобщи Digitimes.com.

На скорошна конференция в Ханджоу подразделението Alibaba Cloud обяви стратегическо партньорство със C-Sky за разработка на софтуер и хардуер за IoT инфраструктури. Освен това Alibaba Cloud представи операционна система за IoT от ново поколение, наречена AliOS Things, която ще търси приложение в решенията за умни градове, умни битови електроуреди и в други сфери.

В рамките на партньорството, Alibaba и C-Sky ще работят съвместно по създване на чипове за IoT с поддръжка на масови приложения в терминални устройства чрез Alibaba Cloud Link Market. Двата екипа ще оптимизират също платформата AliOS Things за по-добро използване на IoT чиповете.

От създаването си през 2001 г., базираната в Ханджоу компания C-Sky е доставила на пазара над 600 млн. едночипови системи (SoC) на над 70 клиента. Процесорите на компанията се използват в умни IoT устройства, цифрови видeо и аудио системи, в автомобилната електроника и ИТ сигурността.

Коментар