IBM има прототип на 50-кубитов квантов процесор

Квантовият компютър IBM 50Q вече е наличен като прототип (източник: IBM)

IBM съобщи за две нови достижения в квантовите изчисления. В рамките на инициативата IBM Q компанията разработва комерсиално достъпни и универсални системи за научни приложения и бизнес.

Още до края на годината клиенти на IBM ще получат достъп до квантов компютър с 20-кубитов процесор. Машината ще работи в облака IBM Cloud. Времето за кохерентност (показател за скоростта на квантовите изчисления) възлиза на 90 микросекунди.

Първият квантов облачен компютър IBM Q стана достъпен за потребителите още през май миналата година. Той се базираше на 5-кубитов квантов процесор, който по-късно беше заменен с 16-кубитов.

Второто голямо достижение, за което съобщава IBM, е система с 50-кубитов квантов процесор. Компанията вече има прототип на подобна машина. Процесорът стъпва на архитектурата на своя 20-кубитов предшественик и също ще бъде достъпен в рамките на инициативата IBM Q.

IBM твърди, че от момента на пускане на своята квантова машина нейните клиенти – около 60 000 на брой – са извършили над 1,7 млн. квантови експеримента. Публикувани са и десетки научно-изследователски статии по темата.

Коментар