AWS Educate започва проект в Софийски университет

„AWS Educate дава достъп до нов вид образователен портал на следващото поколение ИТ и облачни специалисти”, заяви Феликс Манохаран (вдясно), ръководител на програмата за Европа, Близкия изток и Африка

България става част от 47-те страни в световен мащаб, които подкрепят и усъвършенстват образованието в облака в университетите и училищата. Amazon Web Services Educate стартира първия си проект у нас за образование в облака в партньорство с компанията HeleCloud и Факултета по математика и информатика на Софийския университет.

„С увеличаващото се търсене на служители с експертиза в облачните технологии, AWS Educate дава достъп до нов вид образователен портал на следващото поколение ИТ и облачни специалисти”, заяви Феликс Манохаран, ръководител на програмата за Европа, Близкия изток и Африка.

AWS Educate е глобална инициатива на Amazon Web Services за предоставяне на достъп до ресурси на студенти и преподаватели за повишаване и подобряване на образованието в облака, поясни той.

Към момента AWS Educate обединява 1400 учебни заведения от 47 страни по цял свят, като предоставя безплатен достъп до сигурни облачни услуги, лабораторни упражнения и сложни изчислителни операции, които позволяват работа с динамично съдържание и възможност за дистанционно самообучение.

„Българските студенти имат голям потенциал, мотивация и способности. Разширяването и развитието на образованието в облака чрез практическо обучение върху платформата за облачни услуги AWS ще даде водещо предимство на студентите при кандидатстване за работа”, коментира Стефан Бумов, главен оперативен директор на HeleCloud.

По неговите думи, все повече компании преместват своя документооборот и процеси в облака, което неминуемо води до необходимостта от добре подготвени клауд експерти.

„За нас е икономическо предизвикателство да отговорим на нуждите на бизнеса. По тази причина приветстваме инициативата на AWS Educate и HeleCloud, която ще спомогне за подобряването на образованието в облака”, каза от своя страна доц. д-р Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика, Софийски университет.

HeleCloud ще подкрепи внедряване на AWS Educate в учебната програма на университета, нейната адаптация и ефективното използване на ресурсите. Консултантите на компанията и преподавателите във ФМИ ще разработят заедно задания и упражнения, с които студентите да опознаят платформата AWS и да добият практически опит в областта на облачните технологии.

Новите технологии като публичния облак, интернет на нещата, роботизацията и изкуствения интелект все по-бързо навлизат в бизнеса в България. Тенденцията оказва влияние не само върху компаниите, но и върху човешкия капитал.

Включването на нови дисциплини в учебната програма във висшето и средното образование е неизбежно, за да се отговори на нуждата от добре подготвени специалисти, подчертаха от HeleCloud.

Коментар