AI няма да „изяде хляба” на разработчиците, навярно

Навярно някои професии ще изчезнат, но също така вярно е, че ще се създадат и много нови работни места, казва Еди Вербрюген, Progress

Изкуственият интелект няма да измести разработчиците в процеса на създаване на приложения, но ще направи по-„земните” дейности по-лесни. В това са убедени самите разработчици, и по-млади, и по-опитни, сякаш в отговор на твърдението на Илон Мъск, че изкуственият разум ще остави мнозина без работа.

„Машинното самообучение и изкуственият интелект се развиват, навярно постепенно някои професии ще изчезнат, но също така е вярно, че ще се създадат и много нови работни места”, казва Еди Вербрюген, лектор на конференцията DevReach 2017 в София и дългогодишен сътрудник на Progress.

„Факт е, че автоматизацията се случва, но не е прогонила хората. По аналогичен начин и изкуственият интелект няма никога пълноценно да замести хората, така че… ще си имаме работа в бъдеще”, смее се той.

Истинската сила на изкуствения интелект е в създаването на когнитивни способности в приложенията, смята Александър Вакрилов, Progress

И Еди, и колегата му Александър Вакрилов – един от ключовите участници в проекта NativeScript – са убедени, че истинската сила на изкуствения интелект е в създаването на когнитивни способности в приложенията. Така например, една апликация, която се „обучава” да разпознава ястия, може да разбере какво има в сервираното меню и дори да се „досеща” за съдържащите се в храната витамини и минерали.

Според Пейдж Бейли, изкуственият интелект не може да замени процесите, свързани с творчеството

Всъщност, доста спорен остава въпросът доколко и коя точно дейност от създаването на приложения ще се повери на изкуствения разум и коя ще остане в умовете и ръцете на живите хора.

„Мисля, че изкуственият интелект ще замени само част от работата на разработчиците, но не и тези процеси, свързани с творчеството”, казва Пейдж Бейли, специалист по земни науки и компютърни науки, експерт по машинно самообучение и AI.

Трябва да бъдем внимателни и предпазливи с изкуствения интелект, предупреди Джен Лупър, разработчик на мобилни и уеб базирани приложения и част от екипа „Връзки с разработчици“ в Progress

Мнението й обаче среща фронтално опита на друг експерт по машинно самообучение. „Участвам в проект, който показа как изкуственият интелект може да промени музиката и с известна изненада установихме, че AI може да измести и замени работата на композиторите”, разказва Джен Лупър, която участва в проекта Magenta.

„Мисля, че трябва да бъдем внимателни и предпазливи”, допълни Джен с убеждението, че изкуственият интелект е едновремеменно велико постижение и „не чак толкова велико” изобретение.

В крайна сметка опитните специалисти в разработването на приложения са на едно мнение, а именно, че всеки, който е въвлечен в ИТ индустрията, неизбежно си задава въпроса докъде точно ще стигне изкуственият интелект и ще измести ли хората.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „AI няма да „изяде хляба” на разработчиците, навярно”

добавете коментар...

  1. :о)

    AI няма да изяде хляба на хората…
    по-вероятно ми изглежда AI да изяде хората 🙂

    Машини да прогрмират софтуер за машини…Машини които произвеждат машини…
    и накрая ще има…Здравейте хора…вие имахте своето време…сега ще изчистим планетата от Вас 😀

Коментар