Два лагера във фронт-енд програмирането

Проблем е, че в последните години твърде много разработчици се насочват към фронт-енд, без да знаят достатъчно за тази област, смята Питър Пол Кох

Новото „голямо нещо” в света на фронт-енд програмирането е Java Script Frameworks – React, Angular и Vue. Около тази теза се обединиха лектори от конференцията DevReach 2017, която се проведе в София.

„Силата на Java Script общността е в създаването на работни рамки и разкриването на дълбочината зад тях”, каза Джен Лупър, разработчик на мобилни и уеб базирани приложения и част от екипа „Връзки с разработчици“ в Progress. „Слабостта ни е, че трябва да забавим темпото и да навлезем по-дълбоко в тях”, допълни тя.

Питър Пол Кох, разработчик в областта на мобилния уеб, обаче смята, че работните рамки разделят разработчиците в областта на фронт-енд на две противостоящи си групи. „В момента има твърде много програмисти, които използват само Frameworks, без да се интересуват какво стои зад тях, и други, които се концентрират предимно върху браузъра и неговите възможности”, коментира той.

Кох отчита като проблем, че в последните години твърде много разработчици се насочват към фронт-енд, без да знаят достатъчно за тази област. „При фронт-енд програмирането имаме много повече платформи. Всяко отделно устройство с браузър е отделна платформа. Това убягва на Java и Ruby програмисти, които са фокусирани върху правенето на приложения за сървър”, посочи Кох.

По неговите думи, сегашната ситуация е част от цикъл. „Когато уеб стартира, браузърите не можеха да правят много неща, така че много задачи се пренасочваха към сървъра. През 2000 г. се появи DHTML и ни даде възможност да правим в браузърите много повече неща и да намалим задачите към сървъра. Но това отиде твърде далече и ние се върнахме обратно към сървъра. Сега отново виждаме, че всички искат да правят всичко в браузъра. В момента това е модерно, но след известно време ще се върнем отново към сървъра”, коментира той.

Все пак, положителен е фактът, че фронт-енд предизвиква все по-голям интерес и увлича повече разработчици, смята Кох.

Въпреки че създаваме мобилни приложения сравнително отдавна, виждаме нарастващ обем иновации в тази област, посочи ТиДжей ВанТол

„Предизвикателство са различните възможности за създаване на мобилни приложения. Откриващата презентация на DevReach беше за PWA, което е нова технология за създаване на мобилни приложения, но използваща уеб технологии”, каза ТиДжей ВанТол, фронт-енд разработчик и част от екипа „Връзки с разработчици“ в Progress.

„Мобилността се радва на голям интерес и въпреки че създаваме мобилни приложения сравнително отдавна, виждаме нарастващ обем иновации в тази област и различни начини за справяне с проблемите”, допълни той.

Мобилните устройства са в позиция да помогнат и в развитието на машинното обучение. Според Джен Лупър, телефоните и всички умни устройства могат да служат като лични помощници и да бъдат област за развитие на машинното обучение. Това обаче повдига въпроса с данните, които събират тези устройства, и тяхната защита, допълни тя.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментари по темата: „Два лагера във фронт-енд програмирането”

добавете коментар...

  1. steve

    ти с getElementById ли го правиш?

  2. admin

    Всеки се юрнал с един юрнек/рамков под мишница и резултатите са налице. Пълен бардак и код по който може вече да се направи дори психологичен портрет на “програмиста” Като баба ми казваше, всеки башка луд с номера си. Най-лесния път е и най-краткия ако говорим за креативност в негативен план.

  3. Со

    Иване какво предлагаш за хората които искат да разработват продукти с дълъг живот? Кои да тези “тулчета” които не са “фирмени” и имат същите възможности?

  4. Иван

    Спокойно и тези популярни фирмени продукти ще отмрат както adobe flash, както и silver light и както java аплетите. Adobe flash трябваше повече години, но за javascript тулчета и подобни ще умрат много по-бързо и скоро. Kойто иска да разработва само продукти с кратък живот да си ги ползва.

Коментар