Очаква се гигантско сливане в Япония

Японският гигант Panasonic се готви да погълне компанията Sanyo, твърди британският Таймс. С този ход най-големият производител на плазмени телевизори в света възнамерява да си осигури доминираща позиция на пазара за захранващи елементи.
Panasonic преговаря с три банки, които придобиха дялове в Sanyo преди две години, когато компанията беше практически фалирала.
Ако сделката се осъществи, тя ще бъде най-голямата досега в японската електронна индустрия. Придобиването на Sanyo е част от план за експанзия на Panasonic, за който са заделени 10 милиарда долара.
Съсобственици в Sanyo са банките Goldman Sachs, Sumitomo Mitsui Banking Corporation и Daiwa Securities SMBC. Доскоро те декларираха дългосрочните си планове към компанията, но от есента на тази година дадоха знаци, че търсят купувач.
В последните години Sanyo се преквалифицира в производител на захранващи елементи, вкл. литиево-йонни и фотогалванични. Анализаторите очакват ръст на този пазар, тъй като литиево-йонните батерии намират широко приложение в портативните устройства и тепърва ще навлизат в автомобилната промишленост.
Sanyo е сред десетте най-големи компании за фотоелектрически технологии, което допълнително изостря апетита на Panasonic, тъй като гигантът няма присъствие в този сегмент от пазара.
Трите банки държат около 70% от Sanyo. Евентуално поглъщане ще бъде възможно не по-рано от април следващата година.

Коментар