Western Union: Никога не пращайте пари на непознати

Общоприето е мнението, че само наивни и изключително доверчиви хора могат да станат жертви на лотарийни измами. Това обаче може да се случи на всеки, особено на онези, които изпитват финансови затруднения, заяви в интервю TechNews.bg Кристиан Фишер, старши адвокат, началник на правен отдел на Western Union за Европа, Среден изток, Африка и Южна Азия.
На първо място ние съветваме нашите клиенти никога да не изпращат пари на непознати получатели. Според нас, самите потребители са първата, последната и най-добрата линия на защита срещу измамите”, каза представителят на Westen Union. Компанията е част от международна коализация за борба с кибер престъпленията, в която участват също Microsoft, Yahoo и Африканската банка за развитие.
Г-н Фишър, по какъв начин се използва услугата на Western Union за осъществяване на интернет измами от рода на изплащане на мними печалби от лотарии и предварително плащане на такси срещу обещания за големи парични награди?
Опитите за използване на нашата компания от интернет измамници са обусловени от естеството на операциите й. Услугите ни са свързани главно с преводи на пари в брой от един човек на друг човек. Някой в една държава отива до местния офис на Western Union, внася паричната сума, плаща всички такси за превода и парите се получават за минути в друга държава.
Ние работим по целия свят с мрежа от агенти-партньори. В България, например, има 6 агенти-партньори, 5 от които са банки. Услугите ни се използват най-вече от емигранти, които работят в други държави и изпращат пари на семействата и приятелите си в родината.  
Начинът, по който Western Union може да бъде използвана за осъществяване на престъпни деяния, е от измамници и мошеници, които, ползвайки интернет или имейли, искат от хората да им пращат пари чрез Western Union. И става така, че наши клиенти изпращат пари не на семейства и приятели, т.е. на някого, когото познават, а на непознати.
Нашата услуга не е предназначена за купуване на стоки от интернет – телевизор, кола или нещо друго, но често се получава така. Човекът, който продава стоката, ви казва: “Преди да пратя стоката, покажи ми, че имаш пари, като извършиш паричен превод чрез Western Union. Прати ги на твоя брат, например, и после аз мога да проверя в интернет и да видя дали има такъв превод“.
След това престъпниците искат от изпращача, от жертвата на това престъпление, да им изпрати всички подробности за превода, така че успяват да създадат една фалшива идентификация. Тя им е необходима, тъй като служителите ни я изискват от всеки, който идва да получи паричен превод. За тази цел трябва да се предоставят подробности за превода и документ за самоличност със снимка.
Престъпниците знаят това, те създават фалшиви документи за самоличност, получават информация за превода от жертвата, отиват и прибират парите. Обикновено по този начин се извършва измамата.
И при лотарийните измами ли се използва тази схема?
Да. Получавате имейл, с който ви съобщават, че сте спечелили пари от лотария, в която никога не сте играли. Но, за да получите наградата, трябва да платите някои такси за обработка, като изпратите пари по Western Union. И тогава отново вие давате цялата информация за превода, изпращате парите на името на човек с фалшива самоличност, той отива и прибира парите.
С кои органи на реда си сътрудничите в борбата срещу тези престъпления?  
Ние работим с почти всички местни агенции по целия свят, нашите партньори имат много тясно сътрудничество с тях, самата Western Union работи с правораздавателни органи с различни юрисдикции. Услугите на Western Union се предлагат в почти 200 държави и територии по целия свят – ние познаваме процеса и в някои държави имаме по-близко сътрудничество с органите на реда от много години. Особено близко е сътрудничеството ни с агенциите във Великобритания, също в Австралия и Съединените щати.
В САЩ работим и със секретните служби, които ни помагат да разрешим случаи с финансови престъпления. Те също имат агенции по целия свят. Така че ние работим навсякъде с местните органи на реда и се надяваме, че тази инициатива за обединяване на усилията с Microsoft, Yahoo и Африканската банка за развитие ще донесе подобрение и ще спомогне за международната свързаност с правораздавателните органи.
Работим и с Интерпол, тъй като тези престъпления обикновено имат глобален мащаб и надхвърлят юрисдикцията на отделните държави, което затруднява изключително много разкриването им.
Лотарийните измами не засягат само един човек, техни жертви стават хиляди и милиони интернет потребители. И макар всяка отделна жертва да не е загубила много пари, като цяло във всеки случай на подобна измама загубите могат да достигнат милиони долари.
Има ли случаи, при които служители на Western Unionневолно или умишлено стават съучастници в подобни измами?
Стараем се да няма такива случаи. Имаме вътрешни правила, които държим да се спазват стриктно. Освен това организираме работата така, че да ограничим преките контакти между служители и клиенти.
Какви съвети давате на Вашите клиенти, за да не стават жертви на измами?
Общоприето е мнението, че само наивни и изключително доверчиви хора могат да станат жертви на лотарийни измами. Това обаче може да се случи на всеки, особено на онези, които изпитват финансови затруднения. Целта ни е да помогнем на клиентите да се предпазят сами, като им покажем как работи нашата услуга и как работи схемата на лотарийните измами.
На първо място ние съветваме нашите клиенти никога да не изпращат пари на непознати получатели. Според нас, самите потребители са първата, последната и най-добрата линия на защита срещу измамите. Потребители, които са образовани, добре осведомени и скептични, могат по-добре да защитят себе си и техните спечелени с честен труд пари.
Въпросите зададе Мариана Игнатова

Коментар