Квантов рутер открива пътя за по-бърз интернет

Учени от Виенския университет създадоха прототип на квантов рутер. Това е първото устройство от този тип в света, способно да приема и изпраща квантов поток. В своето проучване изследователите отбелязват, че са направили важна стъпка към квантовия интернет.

Самата квантова комуникация е възможна, благодарение на квантовата обърканост и свързаните с нея заплетени фотони. Разработките досега предполагаха само пренасочване на потока, без използване на оптични мрежи, тъй като те унищожават объркването. Същността на австрийското изследване е в създаване на устройство, което премахва подобни ограничения.

500 силициеви резонатори с честота 5,1GHz са създадени и тествани за съвместимост в Университета на Виена. От тях са избрани пет двойки, поставени в специален хладилник и охлаждани до температура, близка до абсолютната нула. След това е изградена квантова система за предаване на данни чрез свързване на двойка резонатори през оптичен кабел с дължина 20 см.

Схемата на квантов рутер, разработен от учени на Университета във Виена

Проблемът със запазване на състоянието на заплетените фотони се решава с квантов маршрутизатор, или нанорутер, който, за разлика от конвенционалните мрежи, може да поддържа квантовата обърканост. Няма ограничение, което да попречи 20-сантиметровият оптичен кабел да бъде удължен до няколко километра или дори повече, уверява Ралф Ридингер, ръководител на екипа.

Изградената система също така е мащабируема до по-голям брой устройства и следователно може да бъде интегрирана в една истинска квантова мрежа. Съчетаването на рутера с оптични мрежи, които пренасят квантова информация, може да послужи като основа за бъдещия квантов интернет, вярват учените.

Много специалисти свързват цифровото бъдеще именно с квантовите изчисления. Изследователски екипи по цял свят работят по създаване на системи, които да преодолеят съществуващите ограничения в скоростта на предаване и криптиране на данните.

Коментар