Пазарът на електромобили гони 1 млн. броя т.г.

За първи път тази година продажбите на електромобили в световен мащаб може да преодолеят бариерата от 1 млн. броя, съобщи Блумбърг.

През третото тримесечие на годината продажбите са се увеличили съществено – не само на електромобили, но и на т.нар. плъгин хибриди (plug-in hybrid), които могат да се зареждат. Пазарът на подобни автомобили възлиза общо на над 287 000 брая в периода юли-септември, което е с 63% повече на годишна база и с 23% повече отколкото в предходното тримесечие.

Основен двигател за ръста на продажбите е Китай, на който се падат над половината от всички продадени електромобили и плъгин хибриди. Китайското правителство е силно заинтересовано от увеличаване на броя на електромобилите, тъй като нивото на замърсяване в градовете превишава нормите десетки пъти.

Благодарение на силното трето тримесечие, пазарът като цяло за годината се очаква за първи път да превиши 1 млн. броя. На второ място след Китай по обем на продажбите се нарежда Европа с дял от 23%, а трета е Северна Америка, за която не се съобщават конкретни данни.

Коментар