Европол арестува българи за кражби от банкомати

Европол арестува четирима българи от глобална престъпна мрежа, за която се смята, че е отговорна за поставянето на скимиращи устройства на банкомати в различни страни от Европа. След поставяне на устройствата, банкоматите са били изпразвани в държави извън Европа, съобщи фирмата за киберсигурност TAD Group.

С извършване на арестите е приключило разследване, което е отнело две години и е обхванало целия европейски континент, Южна Америка и Азия. И четиримата задържани мъже са български граждани, уточнява Европол.

Скимиращите устройства са често използван от престъпниците инструмент за кражба на данните на банковите сметки на нищо неподозиращите потребители на банкомати. Тези устройства функционират като man-in-the middle атаките – когато хората ползват картите си, хакерите прихващат информацията за банковите сметки на жертвите. Скимиращите устройства почти винаги са неразличими, потребителите трудно могат да ги забележат, а в същото време са изключително лесни за изработка и употреба.

Операцията на Европол се казва “Нептун” и е ръководена от италианската, българската и чешката полиция, с помощта на Европейския център за киберпрестъпления на Европол. В резултат са арестувани четирима български граждани, чиято самоличност все още е анонимна.

“Лидерите на тази транснационална група активно са наблюдавали всички етапи на престъпната й дейност, включително поставянето на техническите средства в банкоматите в централните части на европейските градове, производството на фалшиви кредитни карти и последващото източване на пари от банкомати в неевропейски страни, например Белиз, Индонезия и Ямайка”, се казва в официалното изявление по случая.

От Европол са конфискували повече от 1000 кредитни карти, а събраните доказателства за криминални международни транзакции са на стойност над 50 000 евро.

Коментар