До няколко години идва ерата на 5G

Мобилният трафик на данни ще продължи да нараства, основно заради гледането на видео съдържание

Само след няколко години, към 2023 г., в света ще има 1 милиард 5G абонамента за мобилен широколентов достъп. Това е прогнозата в ноемврийското издание на доклада Ericsson Mobility Report, изготвен от шведската компания.

5G мрежата ще покрие над 20 процента от глобалното население до 2023 г., като се очаква тя да бъде внедрена първо в населените градски зони. Първите търговски  мрежи, базирани на 5G New Radio (NR), се очаква да бъдат налични още през 2019 г. Ранното внедряване на 5G се предвижда на няколко пазара, сред които са САЩ, Южна Корея, Япония и Китай.

Очаква се мобилният трафик на данни да се увеличи до 8 пъти през прогнозирания период, достигайки 110 ексбайта на месец през 2023 г. Това се равнява на 5,5 милиона години HD видео стрийминг, сочи докладът на Ericsson.

Всички региони отчитат ръст в мобилния трафик на данни, като Северна Америка показва най-високо средно потребление при смартфоните, надхвърлящо 7GB на месец в периода до края на 2017 г.

Ericsson предвижда 5G абонаментите да достигнат 1 милиард през 2023 г.

Видео потреблението продължава да бъде двигател на растежа при мобилния широколентов трафик. Основен фактор за ръста на видео услугите са младите потребители от поколението Y – те са на възраст между 15 и 24 години и стриймват 2,5 пъти повече от тези на възраст над 45 години.

Стриймването на видео с по-висока резолюция и очертаващата се тенденция за увеличен стрийминг на видео формати от типа на 360-градусовите видеа ще окажат влияние върху използваните обеми трафик на данни. Например, 360-градусово видео в YouTube консумира 4 до 5 пъти повече честоти от обикновено видео със същото качество.

До края на тази година LTE ще бъде доминиращата технология за мобилен достъп. Очаква се тя да достигне 5,5 милиарда абонати и да покрие повече от 85 процента от глобалното население до края на 2023 г.

Преносът на глас през LTE (VoLTE) е стартиран в повече от 125 мрежи в над 60 държави, във всички региони. До края на 2023 г. се предвижда VoLTE абонаментите да достигнат 5,5 милиарда, като това се отнася до 80 процента от комбинираните LTE и 5G абонаменти.

Умните часовници са едни от най-новите устройства, използващи пренос на глас през LTE. Потребителите могат да осъществяват обаждания директно през умните часовници без нуждата от смартфон (multi-SIM). Обажданията могат да се прехвърлят между часовника и смартфона на потребителите.

Докладът представя и нови тенденции в телеком бранша. Така например, наблюдава се прехвърляне към все по-големи мобилни планове за данни. Авторите на доклада подчертават важността на добрия микс от планове, вкл неограничени.

Коментари по темата: „До няколко години идва ерата на 5G”

добавете коментар...

  1. Ники

    Цялата работа е да бъркат все по-надълбоко в джобовете на хората и техния личен живот и лични данни. Вместо да решават много по-важни глобални проблеми за по-доброто бъдеще на човешката цивилизация. Тези телеком монополисти унищожават и ограбват живота на редица поколения с жизнено ненужни глупави услуги, които не подобравят нито живота, нито здравето, нито социалното положение на обикновените маси от хора. Хората стават зомбита, овце, оглупяват, обедняват и губят свободата си от тези алчни телекоми.

  2. Деси

    Аз ползвам нормален телефон 2G и съм доволна за прости sms -си и за нормални разговори е напълно предостатъчно. Като гледам мога да пропусна дори 5G и да видим по-нататък нещо по-ново дали ще си заслуважа парите, времето и вниманието. Но като гледам нищо интересно да видим какво ще бъде с 10G 🙂 🙂 🙂

  3. Ивомир

    Значи до няколко години НЕ СИ СТРУВА да се купуват абсолютно НИКАКВИ нови телефони, защото ще са остарели вече и пари хвърлени на вятъра 🙂

Коментар