Божидар Данев зае голям пост в BusinessEurope

Божидар Данев бе избран за вицепрезидент на BusinessEuropa на среща на бизнес организацията в Талин (снимка: БСК)

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев беше избран за вицепрезидент на BusinessEurope (Конфедерация на европейския бизнес) по време на годишната среща на Съвета на президентите на европейската бизнес организация в Талин, Естония.

BusinessEurope е гласът на европейския бизнес, който играе решаваща роля в Европа, като главна хоризонтална бизнес организация на ниво ЕС. Основната й цел е да представлява и защитава интересите на европейските предприятия пред европейските институции, като подпомага фирмената конкурентоспособност.

Организацията е създадена през 1958 г., със седалище в Брюксел. Със своите 40 национални членове (индустриални и работодателски федерации), BusinessEurope представлява 20 милиона големи, средни и малки предприятия от всички сектори на икономиката в 34 европейски страни. Президент на BusinessEurope от 2013 г. е Ема Марчегалия (президент на италианската бизнес организация „Конфиндустрия“).

BusinessEurope е сред най-сериозните лобисти в институциите на ЕС и със своите становища по съществени въпроси оказва влияние върху процеса на вземане на решения в Европейската комисия и Парламент. BusinessEurope е и основен участник в европейския социален диалог със синдикалните организации.

БСК е единствената българска организация, която е член на BusinessEurope от 1999 г. и участва активно в нейните дейности. Стопанската камара ще бъде домакин на следващата среща на Съвета на президентите на BusinessEurope, която ще се проведе през май 2018 г. в София.

Коментар