Европейските пари са като допинг за бизнеса

Българският бизнес се страхува от инвестиционни начинания, тъй като банковата система оценява много тежко политическия риск в страната

Българският бизнес се страхува от инвестиционни начинания, тъй като банковата система оценява много тежко политическия риск в страната

Евросредствата са своеобразен „допинг”, но бизнесът не може непрекъснато да разчита на тях, каза председателят на БСК Божидар Данев по време на конференцията „Европейски пари за българския бизнес – научени уроци от първия и предизвикателства през втория програмен период”, която се състоя в края на седмицата в София.

Важно какво е постигнато благодарение на средствата от ЕС, а не колко пари са усвоени, допълни председателят на Българската стопанска камара. „Предходният период разглези бизнеса, че европейските пари са донорски и не трябва да се връщат и сега е много трудно тази нагласа да бъде преодоляна”, допълни той.

Според него, българският бизнес се страхува от инвестиционни начинания, тъй като банковата система оценява много тежко политическия риск в страната. Доказателство за това е, че при над 40 млрд. лева спестявания на населението и бизнеса в банките, лихвите по депозитите са под 1%, а в същото време лихвите по бизнес кредитите са средно 9,8%.

Около 1/4 от проектите, финансирани по ОП „Развитие на конкуретноспособността на българската икономика”, нямат реално никакво продължение след приключване на финансирането, посочи председателят на Професионалната асоциация „Европейски и национални програми за развитие” (ПАЕНПР) Атанас Кирчев. Според него, съфинансирането с над 50% води до т.нар. „инвестиционна безотговорност” у бизнеса и изкривява пазарната среда.

Недостатъчно ясните и категорични критерии за оценка на проектните предложения, твърде голямото забавяне от страна на администрацията на същинската оценка на проектите, както и изключително рестриктивният подход при администрирането на одобрените вече проекти бяха откроени като основни проблеми при изпълнение на оперативните програми.

В частност, по ОП „Иновации и конкурентоспособност” експертите препоръчват прилагане на конкретни и обективно измерими критерии за подбор на проектите, които да послужат за прецизно насочване на финансирането с цел най-ефикасно реализиране на съответните политики, а не просто за разпределение на средствата;

Друга препоръка е по-широкото използване на възможностите за аутсорсване на дейности по оценяването, администрирането и/или верифицирането на изпълнението на проектите в специфични сфери – напр. иновации, енергийна ефективност и пр. – на външни институции и организации с професионална експертиза в съответните области.

„Когато говорим за европейски пари, да сменим ракурса на това говорене. Да говорим повече за това как сме подобрили образованието на заетите, по какъв начин и какво ще постигнем с износната структура и с технологичното развитие, какви са измерителите, които обществото може да следи. Когато отсреща имаш милиарди, какво постигаш с тези милиарди? Това не са лесни въпроси, но се надявам да намерим отговори”, коментира Божидар Данев.

„Европейските пари са своеобразен допинг, който може да ни оттласне нагоре временно, но не за постоянно. Един от уроците е да се преборим с нагласата за преразпределение и усвояване и да говорим за резултатите, които ще постигнем с тези пари”, допълни той.

Коментари по темата: „Европейските пари са като допинг за бизнеса”

добавете коментар...

  1. Saevar

    емигрирайте…. пълно е с къде къде по красиви и устроени държави…и на запад както и в Бг младите не им се учи и само по дискотеките стоят .. има нужда от хора…. докато някой от правителството не се сети че така неможе да продължава.

  2. :o)

    В България европейските пари са основно движещо средство на икономиката.
    И 80% от тях се крадат и прибират под един или друг претекст.
    Съществуването на цялата олигархия, задкулисие и обръчи от фирми се гради на това и на държавната цицка по хиляди начини и партийно-кадрова структура с намесени хора.
    И после искаме всичко да ни е наред, а реално всеки ден десетки хиляди хора крадат с ясното съзнание какво правят щото “нямало друг начин”…е такъв е материала, нали?

  3. user

    И когато допинга за “бизнесът” спре шефчетата ще престанат да сменят джипчетата.

Коментар