ЕС отпуска средства за CRM и BI на микро и малки семейни фирми

CRM системите помагат на микро и семейните фирми да растат с по-бързи темпове
(снимка: CC0 Public Domain)

Микро и малки семейни предприятия, както и фирми от сферата на творческите индустрии и занаятите могат да получат евросредства за внедряване на иновации, включително на системи за управление на бизнеса от клас CRM (Customer Relationship Management) и BI (Business Intelligence).

Финансирането е част от мерките по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията” 2021-2027 година. Основната цел на процедурата е да подпомогне цифровата трансформация и оптимизирането на производствените и бизнес процеси в микро и малките семейни фирми и компании в сферата на занаятите и творческите индустрии, за да се повиши техният капацитет, да се постигне по-добра конкурентоспособност и активно пазарно присъствие.

“CRM системите са изключително подходящ инструмент за малки фирми, които искат да растат с по-бързи темпове. Те съхраняват и организират информацията за всички клиенти, партньори и контрагенти на компанията, техните запитвания, поръчки, предоставени оферти, реализирани сделки, сключени договори, както и цялата протичаща с тях комуникация от момента на първия контакт. Тази информация дава не само база за анализи, но помага на бизнесите да гарантират високо ниво на персонализирано отношение”, коментира Даниела Димова, маркетинг мениджър на софтуерната компания Тим ВИЖЪН България.

“В добавка BI решенията могат да подобрят значително процеса на взимане на решения във фирмата. А добрата новина е, че и двата типа софтуер днес са много по-гъвкави, достъпни и могат лесно да бъдат внедрени в малки фирми”, посочи тя.

В рамките на новата европроцедура ще бъдат разпределени над 117 млн. лв., като за семейни и фирми от творческите индустрии се отпускат 111 514 155 лв., а за предприятия, осъществяващи занаятчийски дейности – 6 000 000 лв..

От средствата могат да се възползват предприятия от цялата страна, чийто предмет на дейност попада в сферата на творческите индустрии или занаятите, както и бизнеси, отговарящи на изискванията за „семейна компания”. Срокът за подаване на проектните предложения е до 16 септември.

Коментар