HPE остава лидер на пазара за сървъри

През третото тримесечието в света са продадени 2,67 млн. сървъра

Световният пазар на сървъри бележи силен ръст през третото тримесечие на годината, сочи нов доклад на IDC. Начело продължава да бъде HP, следвана от друг американски производител – Dell.

Продажбите на сървърни машини са нараснали в периода юли-септември с 19,9% в стойностно изражение спрямо третото тримесечие на миналата година, възлизайки на 17 млрд. долара. Подемът идва след няколко слаби тримесечия, в които купувачите чакаха излизането на Purley и EPYC.

През тримесечието в света са продадени 2,67 млн. сървъра, което е ръст от 11,1% на годишна база, сочи докладът на IDC. На-голям доставчик се явява американската компания HPE, която контролира 19,5% от пазара (в сравнение с 23,7% година по-рано) с продажби на стойност 3,3174 млрд. долара, регистрирайки спад от 1,1%.

Второ място държи Dell, която увеличава пазарния си дял от 15,7% до 18,1%. Следват IBM и Cisco с дялове съответно 6,4% и 5,8%, в сравнение с 6,1% и 6,6% година по-рано. В топ 5 влиза и Lenovo, при която се наблюдава намаление на пазарния дял от 7,0% до 5,1%.

Коментар