Роботи ще отнемат мястото на всеки пети до 2030 г.

Само в рамките на САЩ роботите може да ликвидират от 39 до 73 млн. работни места до 2030 г.

Навлизането на роботите в различни човешки дейности ще засегне една пета от глобалната работна сила, сочи прогноза на McKinsey, базирана на проучване сред 800 професии в 46 държави по света.

Около 800 милиона работници ще загубят местата си до 2030 година, в резултат на автоматизацията, се посочва в доклада, публикуван тази седмица. Това не е първата подобна прогноза, нито е най-стряскащата. Редица анализатори алармират, че роботите ще причинят огромна безработица.

В по-богатите държави като Германия и САЩ една трета от работниците може да се нуждаят от преквалифициране, докато бедните страни, които разполагат с по-малко средства за инвестиции в автоматизация, няма да бъдат засегнати, сочи анализът.

Особено уязвими от автоматизацията ще се окажат ипотечните брокери, счетоводителите и някои служители в бек-офисите. Професии, изискващи взаимодействие с хора, като лекари, юристи, учители и бармани, са по-малко застрашени.

Нископлатеният труд на градинари, водопроводчици, чистачи и други дейности от този тип също ще останат слабо засегнати от роботите, твърдят анализаторите.

Само в рамките на САЩ роботите може да ликвидират от 39-73 млн. работни места до 2030 година. Счита се обаче, че около 20 млн. от засегнатите работници могат лесно да бъдат пренасочени към други отрасли на промишлеността.

За същия период Великобритания ще автоматизира около 20% от работните си места. При така очерталата се тенденция, авторите на доклада от McKinsey призовават правителствата да подготвят и приемат планове за преквалификация на населението, за да се избегне масова безработица.

Коментари по темата: „Роботи ще отнемат мястото на всеки пети до 2030 г.”

добавете коментар...

  1. анонимен

    Ски, наистина, кой ще купува к0огато всеки 5 – ти е безработен?

  2. До Йордан

    А пари от къде? Да не мислиш, че в България някой ще ти въведе ББД или нещо друго, че да не останеш гладен…

  3. Йордан

    Тъкмо хората ще имат повече време за спорт, за децата си и за хобитата си.

Коментар