CBN: Шокиращ е ръстът на работни места в ИКТ сектора

Ново изследване за броя на работните места в ИКТ индустрията на България в периода 2014-2016 г. опровергава всички данни до момента от различни източници, съобщиха от агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Ако досега се работеше с представителна извадка от около 1000 компании, в последното изследване на агенцията за първи път са включени над 8000 ИКТ бизнеси от 23 ИКТ сегмента с работни места от 1 до 9. Резултатите са шокиращи и надминават всички очаквания и прогнози, пише блогът на CBN.

Особено впечатляващ е ръстът на работни позиции през 2015 и 2016 г., което е много ясен отговор накъде се насочват младите хора в България и дали има връщащи се специалисти от чужбина. Агенцията не е публикувала със свободен достъп резултатите от проучването, но разкрива някои данни, които са наистина впечатляващи.  

Така например, през 2015 година ИКТ индустрията в България е разкрила нови 9083 работни места! Пак през 2015-та е имало над 1450 стартиращи ИКТ компании с нови 4290 работни места, твърди анализът на CBN.

Огромна е и разликата между София и останалите не само градове, но и цели области. През 2016 г. ИКТ компаниите с централен офис в София имат 14 пъти повече работни места от следващата област и над 500 пъти спрямо последната по ИКТ работни места област.

В периода 2014-2016 г. Пловдивска област расте почти два пъти по-бързо от Варненска по отношение на новите работни места в ИКТ бизнеса. И в двете области локалният ИКТ бизнес държи по над 5000 работни позиции.

В областите с университети има по над 1000 ИКТ работни места, докато най-слаби са областите Смолян, Видин и Кърджали. ИКТ бизнеси има в 197 населени места в страната, сочи анализът.

Коментари по темата: „CBN: Шокиращ е ръстът на работни места в ИКТ сектора”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Шокиращо е също че в края на 2017 се говори за данни от 2015.

  2. Анти Шокер

    Шокиращо е че всеки на който му се налага в работата да ползува компютър, ноутбук, смартфон се води ИКТ / ИТ специалист. За пример същото е като офис мениджърка много по-авторитетно звучи отколкото другото название много по-точно и коректно просто офис секратарка. Също има много обяви ИТ експерт за работни позиции като продавач консултанти, които обслужват хората на касите и въвеждат техните данни на компютър – реално това са прости длъжности за оператори по въвеждане на данни. Много е шокиращо с гръмковатите медийни заглавия как едва ли не всички трябва да са компютърни спецове и как трябва да имат уж някакви супер умения за да щракат и цъкат на компютър. 🙂

Коментар