Столично училище въведе е-система за хранене

С новата е-система родителите получават множество възможности, вкл. да подбират храни от дневното детско меню и да проверяват информацията за алергени

Първата електронна система за училищно хранене в България вече обслужва родители и ученици. Иновативната дигитална платформа е внедрена в 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ в София.

Първоначално, от системата, която позволява зареждане на електронни купони за столово хранене, ще се възползват родителите на ученици от първи до четвърти клас в столичното училище. Проектът е реализиран с инвестиции и ноу-хау на Mastercard.

Платформата се явява съвременна алтернатива на остарялата система, базирана на хартиени купони, и може да бъде внедрена от всички общински училища в страната, които имат нужда от опростяване на процеса по осигуряване на училищно хранене чрез дигитализация.

Родителите получават множество възможности, вкл. да подбират храни от дневното детско меню, да проследяват използвана ли е заявената порция, да проверяват информация за всички алергени, съдържащи се в продуктите, както и да заплащат със своите банкови карти.

Учениците пък ще получат заредени електронни карти, които ще използват вместо досегашните хартиени купони, за да получат училищния обяд.

„С тази иновация ще спестим на родителите часове, изгубени всяка седмица в чакане на опашката в училищната столова, за да осигурят нещо толкова основно и важно като храненето на децата им. Наред с това платформата помага и за повишаване на сигурността в училището, тъй като ще намали достъпа на външни хора в сградата“, поясни Диян Стаматов, директор на 119 СУ.

Проектът показва на практика как едно успешно публично-частно партньорство може да създаде иновация с позитивно влияние за потребителите и цялото общество, каза Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония.

За всеки закупен през онлайн платформата на 119 СУ с карта Mastercard обяд, компанията ще дарява средства за закупуване на системи за пречистване на питейна вода, достъпни за всички възпитаници на средното училище в столицата, както и за фонда на Световната продоволствена програма (WFP) към ООН за осигуряването на един училищен обяд за дете в Руанда.

Според изследване на WFP, съществува директна връзка между хранителните училищни ястия и академичните постижения и продуктивността на по-късен етап от живота. Анализ за разходите и ползите пък доказва, че инвестицията от 1 долар в училищно хранене води до икономическа възвръщаемост от 3 до 10 долара.

Осигуряването на училищно хранене позволява на децата в редица рискови общности да останат в училище и да учат, за да станат по-продуктивни, когато пораснат и по този начин да допринесат за развитието на по-добра среда в семействата, обществото и икономиката.

Коментари по темата: „Столично училище въведе е-система за хранене”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Най – съществената и значима част от ИТ сектора е способността му да оптимизира, улеснява, автоматизира и организира дадена задача. Ако тая система прави нещата по – лесни, по – контролируеми и по – евтини значи си заслучава. В противен случай е все едно кучето да си гони опашката.

  2. Аман

    Шот чаветата вече ни моат да кльопат аналогово…

Коментар