Chrome 64 ще поддържа паралелно зареждане

Технологията за паралелно зареждане на части от един файл става част от браузъра Chrome

Google разширява функционалността на своя браузър Chrome с възможност за паралелно зареждане на части от файлове, която ще стане достъпна със следващата версия на браузъра под номер 64, съобщават разработчиците от XDA.

Става въпрос за създаване на няколко връзки към сървъра и едновременно зареждане на различни части от необходимия файл, след което те биват обединени. Технологията не е нова – тя е позната от много приложения за сваляне на съдържание.

Вграждането на подобна технология в най-популярния браузър ще направи излишни редица приложения, които се използват за тази цел в момента. Твърди се, че функцията ще стане достъпна в Chrome за Windows, Mac, Linux, Chrome OS и Android, но не и за епълската платформа iOS.

Функцията за паралелно зареждане ще се активира, когато процесът на сваляне продължава над две секунди. Според скорошни изпитания на XDA, технологията ускорява 2-3 пъти зареждането на един файл, като резултатът варира според услоивята.

Поддръжката на паралелно зареждане е добавена в кода на браузъра преди няколко месеца, но самата функция все още е изключена. Потребителите на версии Chrome Beta, Dev или Canary могат да я активират и в момента, като въведат в адресното поле chrome://flags#enable-parallel-download и след това разрешат паралелното зареждане.

Коментар