Мини ядрени реактори ще захранват домове

Бъдещето на енергетиката могат да се окажат мини и дори домашни ядрени реактори. Американски учени обещават до пет години атомни мини електроцентрали, които ще осигуряват енергия за 20 000 домове, съобщи Гардиън.

Разработката е дело на екип специалисти от националната лаборатория Лос Аламос, която е част от центъра за ядрени изследвания за нуждите на отбраната на САЩ.

Американското правителство издаде лиценз за производство на мини реакторите на компанията Hyperion, която вече изпълнява първите поръчки. Масовото производство на ядрените електроцентрали ще започне след 5 години.

Hyperion планира да построи три завода, които ще произведат четири хиляди мини централи в периода от 2013 до 2023 година.

Технологията е абсолютно безопасна, твърдят от Hyperion. Мини реакторите с диаметър няколко метра ще се доставят запечатани и ще бъдат инсталирани в бетонни кожуси под земята.

Реакторите нямат подвижни части и не съдържат радиоактивни материали от оръжеен клас, уверяват от разработчика.

Над 100 организации вече са направили поръчки към Hyperion за доставка на мини реактори, разкрива изпълнителният директор на компанията Джон Дил. Повечето от тях са компании от нефтодобивната промишленост и електроенергетиката.

Hyperion се надява да привлече клиенти и от развиващите се държави. Целта на компанията е да може да осигури енергия във всяка точка на земята при цена от “10 цента на ват”, според Гардиън.

Един мини реактор ще струва 25 милиона долара. Според Hyperion, общности от по 10 000 домове ще могат да си позволят реактора, като всяко семейство заплати “по 250 долара”, твърди публикацията, но аритметиката показва, че сумата трябва да е 2 500 долара.

Над подобен проект работи и японската Toshiba. Нейният реактор е способен да захрани с енергия един дом в продължение на 40 години.

Коментари по темата: „Мини ядрени реактори ще захранват домове”

добавете коментар...

  1. Каган

    По е интересно решението за генериране на ток без движещи се елементи и изгасяване на ядрената реакция при нужда без движещи елементи????. Ток може да се получи без движещи се части само по термален път с ниско КПД (2-5%) още от преди 100 години. Още не е известна концепция за гасене на ядрена реакция без подвижни части! Такива има в космическите кораби, но се гаси при нужда и регулира чрез механично подаване на борни пръчки. Там при прегряяване има охлаждане от студения Космос. Атомните подводници и китайските полумобилни мини ЯЕЦ се охлаждат от безкрайната морска вода. Но до жилищния блок не е ясно какво ще охлажда аварийно! Фукушима пострада заради неосигурено аварийно охлаждане. НАЙ-НАДЕЖНО e руското. Не случайно румънския ЯЕЦ се спира лятно време, защото няма вода в Дунава. Козлодуй се охлажда от автономен канал с голям капацитет вода. Ако се направят топлинни тръби с течен литий за охлаждане аварийно на мини ЯЕЦ, то при авария до тях може въздуха да е нагрят и на 100 градуса и лития ако се разхерметизира да не ви обяснявам какъв термален взрив ще стане. Може да се проектира и микро ЯЕЦ за коли и роботи, но с подвижни части, поне за спиране на самоделенито на ядреното гориво!

  2. Стоилов

    БОЖЕ КАТО ПРИБИРАШ ГРЕШНИТЕ, МОЛ ТЕ ПРИБИРАЙ И СМЕШНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ДЕТО ПИШАТ ТАКИВА НЕГРАМОТНИ СТАТИИ! АМИН

  3. ivo

    за да произвеждаш ток освен реактор трябва и турбина…
    Това е абсолютна фикициа другари.

  4. Момчил

    Тези до 2013 смогнат да си подадат заявката за лиценз в NRC, пък от там кога ще им удобрят дизайна също е божа работа.

  5. TechNews.bg

    Точно това щях да пиша и аз, 10 цента на ват така както е написано изглежда страшно много, при условие че 1 киловатчас е 12 стотинки някъде. От друга страна те може би говорят че това е цената за ползването през целия период, което са много години. Въобще доста е неясна публикацията.

  6. Дали

    Да, учудваща е тази цена, но действително така е цитиран Hyperion в Гардиън

  7. Има някаква грешка

    10 цента на ват?! Леле мале, това са $100/кВт!

Коментар