Microsoft влиза в квантовата битка с езика Q#

Амбицията на Microsoft е да изгради реални квантови компютри, използвайки „топологични кубити”

Microsoft пусна наскоро предварителна версия на новия си програмен език за квантови изчисления. Типично за компанията, езикът се нарича Q#. Предварителната версия включва и квантов симулатор, на който разработчиците на ще могат да тестват и дебъгват своите квантови алгоритми.

Езикът и съпътстващият го квантов симулатор бяха обявени още през септември, но до пускането на предварителната версия проектът беше безименен. След анонса се знаеше, че редмъндският гигант възнамерява да съчетае концепции от традиционното програмиране – функции, променливи и клонове, заедно със синтаксисно-подчертана среда за разработка, допълнена от квантов дебъгер – за квантовите изчисления.

Това е сфера, в която до този момент алгоритмите са се изграждали, чрез свързване на логически портали. Microsoft се надява, че с пускането на набора от инструменти Microsoft Quantum Development Kit, заедно с обучителните материали и документацията, ще направи квантовите изчисления достъпни за много повече хора вместо само за физиците.

Microsoft е наясно, че квантовите компютри все още са скъпа рядкост, дори за големите компании. Квантовият симулатор – локалната версия, част от предварителната версия, може да поддържа програми, използвайки мощ еквивалентна на 32 кубита, като за целта е необходима RAM памет в размер на 32 GB. Мicrosoft предлага също Azure версия на симулатора, която може да достигне мощ от 40 кубита, коментира Георги Кацаров от Софтуерния университет.

Истинските квантови компютри се нуждаят от криогенно охлаждане и мощността им е ограничена до няколко кубита. Нежелани взаимодействия между кубитите и тяхната работна среда означава, че квантовите алгоритми ще имат нужда не просто от допълнителни кубити за самото изчисление, но и от допълнителни такива за проверките и засичането на грешки.

Амбицията на Microsoft е да изгради физически (т.е. реални) квантови компютри, използвайки „топологични кубити” – вид квантови битове, които са по-устойчиви на нежелано влияние от страна на средата, в която се намират, и които занапред ще се нуждаят от по-малко кубити за да извършват полезна дейност.

Основен конкурент на Microsoft е IBM с неговата инициатива IBM Q, която е първата за разработка и масовизиране на квантови компютри, достъпни за бизнеса и науката.

Коментар