Погнаха US телекоми за възрастова дискриминация

Няколко американски работодателя бяха дадени на съд заради възрастова дискриминация във Facebook реклама за набиране на персонал. Обявата за работа е била насочена към „по-млади работници”, гласи обвинението в съдебното дело, заведено в сряда от профсъюз на комуникационната индустрия.

Сред обвинените компании са такива като T-Mobile US, Amazon.com и Cox Communications, съобщава Ройтерс. Те са наложили възрастови ограничения за това какви хора да виждат обявите им за набиране на служители.

Ограничението предполага обявите да са видими само за Facebook потребители на възраст под 38 години. Жалбата за възрастовата дискриминация е подадена във федерален съд в Сан Франциско от профсъюза „Комуникационни служители в Америка”.

„Този модел на дискриминация отрича възможностите за работа за лицата, които търсят и се интересуват от работни места, намалява броя на по-възрастните работници, които могат да кандидатстват за работа при работодателите и агенциите за подбор, и намалява броя на по-възрастните работници, които могат да бъдат наети”, гласи жалбата.

Делото е най-новият случай на критика и към Facebook за така нареченото „микротаргетиране” – процес, който позволява на рекламодателите да избират кой да вижда рекламите им въз основа на подбор по възраст, интереси, раса и дори такива характеристики като това дали харесват или недолюбват хората въз основа на раса или религия.

Преди месец Facebook заяви, че временно забранява възможността на рекламодателите да изключват дадени расови групи от целевите аудитории за рекламите си и обеща да „подобри” политиките си по отношение дискриминационните практики.

Самата Facebook не е обвиняем в делото. Тя обаче е обвинена за практиката си в своите собствени процедури по подбор на персонал. Компанията посочи в изявление на своя уебсайт, че „не се занимава с възрастова дискриминация”.

T-Mobile и Cox отказаха да коментират делото. Amazon каза, че е коригирала някои свои реклами. „Наскоро извършихме одит на нашите обяви за набиране на персонал във Facebook и открихме, че някои от тях са имали таргетиране, което е в противоречие с подхода ни за търсене на всеки кандидат на възраст над 18 години”, каза фирмата.

Коментари по темата: „Погнаха US телекоми за възрастова дискриминация”

добавете коментар...

  1. 45874

    а в полупустинният анадол ако си повече от 35г и нямаш връзки и роднини нямаш никакъв шас за работа без значение да ли си квалифициран или не, освен от доброволното робство. чудното е как успяват да се размножват толково много, без работа, без пари. Затова трябва да има война и да се освободи светите земи от ислямските примати които са най голямата заплаха за западната цивилизация докато не е късно…

  2. Saevar

    бананова работа, в Скандинавия няма възрастово ограничение, единствено в професиите които се изисква повече физическа работа, и разбира се резултатите са на лице, минималната
    работа заплата е 3000 евра…хората тук са спокойни и щастливи, имат минимум 24 работни дни платена отпуска и си пътуват из света..
    ограничителните практики никога не водят до просперитет.

  3. анонимен

    В целия ИТ домейн има възрастова дискриминация.

Коментар