Прогноза: ARM ще превземе бюджетните РС

Компютрите с процесори на база ARM ще могат да конкурират x86 по производителност, достигайки технологична зрялост

Microsoft и Qualcomm обявиха по-рано този месец, че първите ноутбуци на база ARM процесори Snapdragon 835 и операционна система Windows 10 ще излязат на пазара в началото на 2018 г. Същевременно, все повече производители кроят планове да пуснат компютри с хардуерна платформа ARM.

Според прогноза на Digitimes Research, моделите на база ARM ще доминират пазара на РС от бюджетен и дори среден клас, като ще оставят на процесорите с архитектура x86 високия клас професионални и геймърски машини.

Замяната на РС-тата с нови x86 модели се бави, а освен това потребителите предпочитат модели от начално ниво. Това ще стимулира производителите да пуснат повече компютри с ARM процесори и така да намалят себестойността и продажните цени, съответно да постигнат по-висока рентабилност.

Qualcomm изтъква три предимства на компютрите с Windows 10 и Snapdragon 835: те се включват почти мигновено, поддържат безжични връзки LTE и най-важното – могат да работят цял ден или два с едно зареждане на батерията.

Първите две предимства са характерни и за много високопроизводителни РС на база x86 процесори от Intel и AMD, но функцията за безжична LTE връзка ще бъде налична във всички Windows 10/ARM ноутбуци, пуснати в рамките на инициативата Always Connected.

HP и Asus вече предложиха няколко ноутбука на база ARM и Windows 10S с удобен достъп до облака, Microsoft Edge и Windows програми, но без възможност за пускане на приложения от външни разработчици. Потребителите могат също безплатно да обновят системите си до Windows 10 Pro, за да ползват други приложения за Windows.

Digitimes Research смята, че компютрите с процесори на база ARM ще могат да конкурират x86 по производителност, достигайки технологична зрялост. Това, в съчетание с ниската цена и дългия живот на батерията, ще окаже значим натиск върху ултрабуците на база x86.

Очаква се ARM процесорите да започнат да обслужват дори високопроизводителните РС и сървърния пазар. Това означава сериозна намеса на Qualcomm на пазар, който в момента е доминиран от Intel, заключава анализът.

Коментари по темата: „Прогноза: ARM ще превземе бюджетните РС”

добавете коментар...

  1. Saevar

    супер, аз от години имам распбери пай и работи отлично с рапсбиан, а сега съм на път да получа ODROID-C2, което е в пъти по мощен от распберито и който има 1Гб неткарта, по малко ток от ИП камерите ми тегли тва ….

Коментар