Технологии от бъдещето се очакват в Пьончан

Южна Корея ще се опита да смае света с технологии от бъдещето по време на Зимните олимпийски игри в Пьончан тази година, става ясно от предварителните информации за най-голямото спортно събитие.

Необикновени говорещи роботи, 5G комуникации, виртуална реалност в 360 градуса, ефект на присъствие на зрителите на самото спортно поле – това са само част от технологичните чудатости, които очакват посетителите на игрите в Пьончан.

Пълният списък на всички разработки и технологии от бъдещето, които ще бъдат представени на Олимпиадата, все още се пазят в тайна, но за някои от тях вече има достоверна информация.

Умни говорещи роботи HUBO, разработени от LG Electronics, ще носят олимпийския огън, ще помагат на гостите и участниците в събитията по време на игрите. Към момента роботите могат да общуват с хора на различни езици, да изпълняват ролята на екскурзоводи, да намират едни или други обекти от инфраструктурата, предмети и информация, да копират и изразяват човешки емоции.

Друг вид роботи пък ще почистват след състезанията и завършване на Олимпиадата. За тях е разработен специален софтуер, който не изисква контрол от страна на хората.

Комуникационната технология на бъдещето, 5G, ще представи най-големия телеком в страна – Кorea Тelekom. Докато в света все още се използват стандарти за 3G връзки и само ограничен брой държави внедряват 4G, в Южна Корея още през 2020 г. ще има масово достъпни 5G комуникации. Тази технология позволява предаване на 40 пъти повече данни от мрежите 4 G LTE за същото време.

Освен това Кorea Тelekom обещава на всички гости и участници в Олимпиадата възможност да пробват технологии като 360-градусова виртуална реалност, „двойни екрани” и ефект на присъствие на самото поле на спортните битки. Зимните олимпийски игри в Пьончан ще се проведат от 9 до 25 февруари тази година.

Коментар