Sony преследва лидерство в безпилотните коли

Sony има амбиция да стане световен лидер в технологиите за безпилотни автомобили, става ясно от интервю на CEO-то Казуо Хираи пред японското издание Nikkei.

По думите на топ мениджъра, Sony притежава необходимите технологии, за да стане водещ играч на пазара на системи за самоуправляеми автомобили. Компанията вече си сътрудничи в тази сфера с производители на автомобили и части за тях. Sony обаче не възнамерява сама да произвежда автомобили, уточнява Казуо Хираи.

„Ние даваме своя принос в разработката на безпилотни автомобили, доставяйки датчиците за изображения. Можем също да се заемем с разработката на съпътстващ софтуер и системи, но не и да участваме пряко в производството на автомобили”, пояснява той.

Очаква се бизнесът с автомобилни сензори да донесе значителни приходи на Sony, но Казуо Хираи не разкрива точни стойности. В момента японската компания е водещ доставчик на сензори на изображения за мобилни устройства, като именно това е най-доходоносният й бизнес.

Междувременно, Sony планира да пусне своя робот-куче Aibo на международния пазар и да засили бизнеса си със смартфони. На CES 2018 в Лас Вегас компанията демонстрира за първи път извън пределите на Япония обновена версия на робота.

В допълнение, Sony ще предприеме мерки за възстановяване на своя смартфон бизнес. Компанията контролира значителна част от пазара на смартфони в Япония и планира да усъвършенства устройствата си с нови, привлекателни функции за потребителите. Освен това Sony ще се съсредоточи върху сегмента на устройствата от висок клас.

Финансовите показатели на Sony се стабилизираха напоследък, отбелязва Казуо Хираи. За последната финансова година, приключила през март 2018 г., японският производител очаква оперативна печалба в размер на 630 млрд. йени (5,57 млрд. долара), което е с 26% повече от резултата за миналата година.

Коментар