Intel дава лиценз за 3D NAND на китайска фирма?

Преди броени дни Micron и Intel прекратиха съвместната разработка на NAND флаш памети, а наблюдателите на пазара предположиха, че процесорният гигант ще засили присъствието си в Китай, в частност като даде лиценз на местна фирма за 3D NAND технологията.

Очаква се Intel да увеличи производствените мощности на своя завод в Далян, в североизточната част на Китай, който е пригоден за 300-милиметрови пластини. Нещо повече, според индустриални източници, на които се позовава Digitimes.com, Intel ще даде лиценз на някои от своите технологии на Tsinghua Unigroup и така ще позволи на китайската компания да усвои производството на флаш памети 3D NAND.

През 2012 г. Intel продаде на Micron дела си в съвместното предприятие Intel Micron Flash Technologies (IMFT), като остана съсобственик само на обекта в Юта, САЩ, където се произвеждат памети 3D Xpoint. Три години по-късно Intel пренасочи своя завод в Далян от производство на процесори към флаш памети 3D NAND с идеята да печели от растящото търсене на подобни продукти в Китай.

Пазарните анализатори предполагат, че прекратяването на сътрудничеството с Micron ще развърже ръцете на Intel да предостави технологии на Tsinghua Unigroup. Така двете компании ще станат силен конкурент на Samsung и Toshiba, които имат водеща роля на пазара за 3D NAND, като Intel ще остане фокусиран във върховия сегмент, разчитайки на Tsinghua Unigroup за засилване на пазарните си позиции.

Коментар