Литиево-йонни батерии навлизат в дейта центъра

Наблюдава за ръст в търсенето на литиево-йонни батерии като резервно захранване в центровете за данни

Производителите на литиево-йонни батерии се подготвят за рязък скок в търсенето на техните продукти като източници на резервно захранване в центровете за данни, съобщи Digitimes.com, позовавайки се на източници от тайванската индустрия.

Традиционно, в центровете за данни се използват достъпните като цена оловно-киселинни батерии. В сравнение с тях, литиево-йонните батерии са по-скъпи, но за сметка на това предлагат по-голяма плътност на съхраняваната енергия, което позволява да бъдат инсталирани непосредствено в стойките с компютърно оборудване.

Това предимство, както и редица други фактори са предпоставка литиево-йонните батерии да започнат да изместват оловно-киселинните батерии в центровете за данни, коментира Digitimes. Интерес към подобни системи напоследък проявяват хай-тек гиганти като Google, Amazon, Microsoft, Facebook и Hewlett-Packard Enterprise (HPE).

Тайванската компания Quanta Computer, например, още през 2014 г. лансира блок с височина 1U с четири литиево-йонни батерии. Това е т.нар. „battery backup system” (BBS), зарядът на която обезпечава само три минути работа на сървърната стойка – достатъчно за защита на данните и оборудването при кратковременно спиране на електричеството или за пускане на генераторите, ако аварията е по-продължителна.

В момента използването на литиево-йонни батерии в центровете за данни има по-скоро експериментален характер. Според първите отзиви, интернет компаниите са удовлетворени от характеристиките на батериите като цяло и имат готовност, с усъвършенстването им, да ги внедрят в центровете за данни.

Ръст в търсенето на литиево-йонни батерии за сървърни шкафове отбелязват производители като Simplo Techology и DynaPack International Technology, както и компаниите Delta Electronics, Lite-On Technology и AcBel Polytech. Всички те очакват през настоящата година осезаем ръст на приходите от доставки на източници за резервно захранване на база литиево-йонни батерии в центровете за данни.

Същевременно, има опасения, че тази тенденция може да доведе до поскъпване на литиево-йонните батерии, тъй като подобни продукти са силно търсени от производителите на електронни джаджи от рода на смартфони и таблети, мобилни компютри и електромобили.

Коментари по темата: „Литиево-йонни батерии навлизат в дейта центъра”

добавете коментар...

  1. Stan

    „battery backup system” било „батерии за архивиране” 
    Винаги може да научиш някоя нова простотия

Коментар