Mozilla тества ускорение във Firefox

Потребителите на браузъра Firefox скоро ще получат подобрение при работа с табове

Алфа версия на браузъра Firefox, разработван от Mozilla, включва нов механизъм за ускорен преход между отворените раздели (табове), съобщи Mike Conley’s Blog.

Същността на метода се състои в изпреварваща подготовка на съдържанието, преди още потребителят да е кликнал върху съответния раздел. При придвижване на курсора към даден таб, браузърът доставя съдържанието в буфера и при клик мигновено го извежда на екрана, елиминирайки забавянето.

Когато липсва подобна оптимизация, браузърът изпраща към процеса за обработка на съдържанието съобщение за необходимостта от подготовка на слоевете, след което очаква получаване на резултата от подсистемата за композиране и едва тогава показва съдържанието на раздела.

При много сайтове този етап се изпълнява незабележимо за потребителя, без забавяне, но за някои сайтове, особено ако използват SVG или CSS анимация, забавянето е значително.

За включване на режима за изпреварваща подготовка на съдържанието, следва да се активира опцията „browser.tabs.remote.warmup.enabled” в „about: config”. Новата функционалност се тества в т.нар. „нощна” компилация (алфа версия) на Firefox.

Коментари по темата: „Mozilla тества ускорение във Firefox”

добавете коментар...

  1. просто потребител

    Браузери Cliqz/Яндекс/Bing със Gostery във комбинация със adguard мозила е тромава като годзила

  2. Saevar

    пич (Димо) това което казваш важи само за Уин потребителите, аз не съм си изключвал компа от седмици, карам с Mozilla 41 и много често съм с няколко таба отворени, заетото мемори ми е 1,4 ГБ ог 15.4 възможни, тва че на М$ продуктите са калпави неможе да обвиняваш останалите странични разработчици които се опитват да си оптимизират нещата за бъгавото недоносче Уин….

  3. Димо

    Също да не пропускаме тази лудост при безумната консумация на RAM памет в гигабайти при отворени само 2-3 таба.

  4. Димо

    Да не сме 1-ви април? 🙂
    Някой трябва да им дърпа ушите и да ги нашляпа за тази пълна безсмислица от Mozilla. Много по-важни неща има от това колко милисекунди ще се превключват табовете, заради претоварени сайтчета с реклами и спец ефекти. Например да се спазват утвърдените уеб стандарти, добрите практики за качество и сигурност в уеб сайтовете.

    Заради зле програмирани сайтове, защо трябва да се правят такива примитивни и брутални “оптимизации”. Всичко това води до нови бъгове, повече сложност и нови места за пробиви в сигурността.

Коментар