Слънчева електроцентрала заработи в Чернобил

Завърши първият, пилотен етап от проекта за изграждане на слънчева електроцентрала с мощност 1 мегават в Чернобил, съобщиха от украинската компания Rodina Energy Group, която си партнира в начинанието с немския концерн Enerpark AG в рамките на джойнт-венчъра Solar Chernobyl.

Електроцентралата се състои от 3800 фотоелектрически панела, монтирани на площ от 1,6 хектара само на сто метра от злополучния реактор на АЕЦ Чернобил. Мощността на централата е сравнима с тази на малка хидроелектростанция – тя може да обезпечи с енергия малко селище или две хиляди градски домове.

Компанията Solar Chernobyl беше създадена през 2016 г. съвместно от Rodina Energy Group и Enerpark AG, след което започна да търси инвеститори за построяване на слънчева електростанция в отчуждената зона на Чернобил, до саркофага, закриващ четвърти енергоблок.

В края на ноември миналата година Блумбърг съобщи, че изграждането на първата слънчева електростанция в Чернобил е пред завършване, а инвестициите възлизат на 1 милион евро. През миналата седмица от Rodina Energy Group съобщиха пред AFP, че станцията е готова.

Плановете на Solar Chernobyl предвиждат инсталиране на нови слънчеви панели. Използването на земята в Чернобил е практически невъзможно и изграждането на централи за възобновяема енергия там беше най-логичното решение. От проекта са заинтересовани също френски и китайски компании.

Коментар